Irodalom érettségi

József Attila: Curriculum vitae (az irodalom határterületei)

Határterület

1. hivatalos irat hivatalos stílusban: önéletrajz álláspályázati célzattal – a munkát kereső ember írja, aki célja érdekében a lehető legjobb színben igyekszik magát bemutatni

2. vallomásos önéletrajz szépirodalmi stílusban – a költő írja, aki kíméletlen őszinteséggel tárja fel és elemzi élete eseményeit

Életrajzi háttér

1936. végén teljes ideg-összeroppanás miatt be kellett feküdnie a Siesta szanatóriumba, ahol az új év első napjait is töltötte.

1937. február 20-án megismerkedett Kozmutza Flóra gyógypedagógussal, aki mellett újabb szerelem kerítette hatalmába.

Februárban a Magyar Papíripari Rt.-nél pályázott meg egy állást, ugyanis tisztviselőként szeretett volna elhelyezkedni.

1937. második felében újra rosszabbodott állapota, s ismét szanatóriumba került, ahonnan novemberben Balatonszárszóra költöztették, itt halt meg – nem teljesen tisztázott körülmények között.

József Attila: Curriculum vitae

József Attila 1937 tavaszán, kevéssel a szanatóriumba vonulása előtt magántisztviselői állást keresett és ezt az írást nyújtotta be. 

„Kilátástalan életének külső történetét József Attila ebben a döbbenetes fogalmazványban rögzítette, melyet az Első Papíripari Rt-hez nyújtott be abban a reményben, hogy alkalmazni fogják, és ezzel végre megszerzi a havi kétszázat, melyre, mint Születésnapomra c. versében felpanaszolja, »sose telt«.” (Németh Andor – író, J.A. egyik barátja, neki címezte az Ars poetica című költeményt)

A tétel kifejtésének lényege a szöveg elemzése: a „határ” két oldalára elkülöníteni az egyes részeket és azokat kommentálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük