BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Történelem érettségi

A római vallás

A római hitvilág folyamatosan változott. Ahogy újabb hatások érték Rómát, úgy alakult át a kultusz is: új istenek és másfajta istenfelfogás jelent meg. Itáliában honos népek és az etruszkok hatása befolyásolta, később a görögöké is.

A rómaiak ősi hitvilágát kezdetben a totemizmus jellemezte (pl. Kapitóliumi farkas). Fontos szerepet játszott az ősök tisztelete. Az etruszk korban jöttek létre az ember alakú istenek. Az eredeti latin istenek mellé az etruszkoktól átvettek újakat. Az etruszkoktól vették át a jóslás tudományát is.

A görögökkel való szorosabb kapcsolat kialakulása után megkezdődött a római vallás hellenizálódása. A hasonló feladatkörű római isteneket megfeleltették a görög isteneknek. Az istenek az emberi életet irányítják és védelmezik. Az állami élet fejlődésével 3 isten emelkedett ki: Jupiter, Juno és Minerva.

Görög isten

Római isten

Minek az istene?

Zeusz

Jupiter

Főisten

Héra

Juno

Házasság istene

(Zeusz felesége)

Aphrodité

Vénusz

Szépség és szerelem istennője

Árész

Mars

Háború istene

Apollón

Apolló

Jóslás és költészet istene

Artemisz

Diana

Vadászat istennője

Dionüszosz

Bacchus

Szőlőtermés, bor és mámor istene

Poszeidón

Neptunusz

Folyók és források, árvizek és földrengések istene

Athéné

Minerva

Bölcsesség istennője

Az állam és a vallási élet – a görögökhöz hasonlóan – teljesen összefonódott. Minden vallási irányzat befogadásra talált, ezt nevezzük szinkretizmusnak. I.e. 27-ben építették a Pantheont, amelyben minden isten otthonra talált. A szertartásokon való részvétel az államhoz való tartozást fejezte ki, azokat az állami tisztségviselők végezték. Léteztek emellett papi testületek is, mint például a Vesta-szüzeké, akik a tüzet őrizték, vagy a különböző jósok (pl. béljósok). A főpapi tisztséget (pontifex maxumis) a császárkorban maga a császár töltötte be.

A római vallás jelentősen hozzájárult civilizációjuk fejlődéséhez, a mindennapi élet részeként nagy hatást gyakorolt az emberek életére, szokásaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük