Földrajz érettségi

Amerika természetföldrajzi sajátosságai

 • Amerika a keleti kivételével minden féltekére átnyúlik, kettő vagy három része van (attól függően, hogy Közép-Amerikát hová számítjuk).

Észak-Amerika:

 • Partvonala tagolt: számos sziget, félsziget, öböl tartozik hozzá.

 • Két éghajlati övezetben fekszik, a hegyvidéki, függőleges övezetesség mindkettőben megtalálható.

 • Fő vízválasztó a Sziklás-hegység, fő folyói: Mississippi, Szent Lőrinc-folyó, Colorado

 • A tavak többségét a jég vájta ki (Felső, Michigan, Huron, Erie, Ontario). Utóbbi kettő között található a Niagara-vízesés.

 • Tájai:

 1. Kanadai-ősmasszívum: az egyik legrégibb kéregdarab, a jégkorszakban eljegesedett. Északi része fedetlen (gránitból áll, tóvidék), déli része fedett ősmasszívum.

 1. Appalache: röghegység, északi része a Kaledóniai, déli része a Variszkuszi-hegységrendszer tagja, valaha gazdag volt vasércben és feketeszénben.

 1. Kordillerák: a Pacifikus-hegységrendszer tagja, fiatal gyűrthegység, kialakulásában a vulkáni tevékenység és a gyűrődés is szerepet játszott, párhuzamos vonulatokból (Sziklás-hegység) és medencékből áll.

 1. Préri-fennsík: lösszel fedett, táblás felépítésű

 1. Mississippi-alföld: a legfiatalabb táj, feltöltött síkság.

Közép-Amerika:

 • javarészt a Karib-lemezen fekszik

 • Panama-csatorna: a Cendes-és Atlanti-óceán közt kapcsolatot teremtő mesterséges vízi út

Dél-Amerika:

 • hármas tagolódású: ősföldek, fiatal gyűrthegység és alföldek alkotják

 1. Ősföldek: Guyanai-hegyvidék (bauxit), Brazil-felföld (innen indul a Paraná folyó, fontos ásványkincse a vasérc és gyémánt)

 1. Gyűrthegység: Andok (a Pacifikus-hegységrendszer tagja, a Föld leghosszabb gyűrthegysége. Jelentős a vulkáni tevékenység, gyakoriak a földrengések. Színesércekben gazdag (rézérc. ónérc).)

 2. Alföldek: Orinoco-alföld (kőolaj és földgáz halmozódott fel üledékeiben), Amazonas-medence (itt található Földünk legnagyobb esőerdője, mely területe évről évre csökken), Paraná-alföld (a mérsékelt övezetben helyezkedik el, így a mezőgazdaságban jelentős szerepet tölt be), Patagónia (táblás szerkezetű terület)

– Itt található Földünk legnagyobb vízhozamú folyama, az Amazonas. Vízjárása egyenletes, tölcsértorkolattal ömlik az Atlanti-óceánba.

– Jelentős folyói még: Paraná (tölcsértorkolata a La Plata) és Orinoco (deltatorkolatában hatalmas mocsaras erdőség)

– A kontinensen kevés az állóvíz – Titicaca-tó: a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, az Andok vonulatai között fekszik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük