Irodalom érettségi

ÉHEZŐK VIADALA

ÍRÓ:

Suzanne Collins, amerikai írónő, Magyarországon leginkább az Éhezők viadala trilógia miatt vált ismertté. 1990es években kezdett TV műsorokat készíteni. 2000 után kezd el regényeket írni. Mostanra már szinte minden amerikai irodalmi díjat megnyertek az ifjúsági regény kategóriában.

ÉHEZŐK VIADALA TRILÓGIA:

  1. Az éhezők viadala (2008)

  2. Futótűz (2009)

  3. A kiválasztott (2010)

CSELEKMÉNY:

A jövőben, Panem országában játszódik. Az országot a Kapitólium irányítja, és 12 körzet található itt.

A történet középpontjában a 16 éves, talpraesett Katniss Everdeen áll. Anyukájával és húgával él a 12. körzetben.

A minden évben megrendezésre kerülő „Éhezők viadala” versenyre minden körzetből kisorsolnak egy-egy 12 és 18 év közötti lányt és fiút. A kiválasztás reggelén Katniss húgát, Prim nevét húzzák ki a tarsolyból, ám ekkor Katniss önként jelentkezik arra, hogy húga helyett ő vegyen részt a viadalon.

A kiválasztás után bevezetik a lányt egy szobába, ahol családja és Gale elköszönnek tőle. Társa Peeta lesz, a helyi pék fia, akik egyszer megmentették a családot az éhhaláltól.

Vonattal viszik őket a Kapitóliumba, az út alatt megismerkednek Haymitch-el, az iszákos mentorukkal.

A mentor dolga, hogy felkészítse a körzete kiválasztottait arra, hogy mi vár rájuk az arénában.

Mikor megérkeznek Kapitóliumba, mindketten kapnak egy felkészítő csapatot, akik a megjelenésükről gondoskodnak a Kapitóliumban töltött idő alatt.

Egy interjúban Peeta hirtelen bevallja, hogy szerelmes Katnissbe, amitől a lány feldúlt lesz, ám Haymitch szerint ez később előnyükre válhat, hiszen az emberek megkedvelik őket, és különböző tárgyakkal, étellel, gyógyszerekkel segítenek majd nekik.

A versenyzők ezután részt vesznek egy bemutatón, amin meg kell mutatniuk a szponzoroknak, hogy mi az erősségük, és azok a teljesítményük alapján pontozzák őket.

A viadal reggelén Katnisst egy szobába kísérik, ahol Cinna előkészíti őt, majd elbúcsúzik tőle, végül a lányt felengedik az arénába a versenyzők közé. Az aréna egy erdőben van, pár méterre tőlük található a Bőségszaru, ahonnan a visszaszámlálás után fegyvereket és egyéb felszereléseket szerezhetnek, de már itt többen kaszabolják le egymást.

Katniss rohan a felszerelésért, de az egyik kiválasztott megtámadja, csak egy táskát tud szerezni, mert menekülnie kell az erdőbe. A táskában egy üres fémpalack, egy mászókötél és egy hálózsák van.

Katniss elkezd vizet keresni, majd az éjszakát a fán tölti. Az éjszaka közben megjelennek a Hivatásosok, akik közé Peeta is beállt. A fa alatt tüzet gyújtanak, amiben később Katniss megsebesül, majd a Hivatásosok elkezdik üldözni. A lány egy fára menekül, de azok utolérik. A csapat nem akarja elszalasztani az esélyt Katniss megölésével, ezért a fa alatt letáboroznak.

Ezen az estén kapja meg Katniss az első csomagot, amit a szponzoroktól sikerült szerezni. Egy kenőcs van benne az égési sérülésére.

Reggel meglátja Rue-t, aki a mellette lévő fán van, és a feje felett lévő darázsfészekre mutat. Viszont ezek nem rendes, hanem génmódosított darazsak, melyek csípése hallucinációt, de halált is okozhat.

Katniss levágja a darázsfészket tartó ágat, hogy az leessen az alatta táborozó Hivatásosokra, viszont az akció közben őt is megcsípik, kábult lesz. Peeta rákiált, hogy meneküljön, de a lány összeesik.

Mikor a lány felébred, a csípések helye levelekkel van letakarva, majd meglátja Rue-t, aki elmondja neki, hogy 2 napig volt eszméletlen, és hogy Peeta kiszállt a Hivatásosok közül.

Katniss és Rue szövetséget kötnek, hogy kifosztják a Hivatásosok élelemkészletét. Megbeszéliik mikor és hol fognak találkozni, majd elindulnak. Rue több helyen tüzet gyújt, hogy elterelje a csapat figyelmét, addig Katniss pedig felrobbantja a raktárat (kilövi az élelem körüli aknákat)

Ezután elindul a megbeszélt helyre Rue-hoz, de amikor odaér látja, hogy a lány csapdába esett. Amikor kiszabadítja, megjelenik Marvel, és dárdával leszúrja Rue-t még mielőtt Katniss le tudná szúrni a fiút. Miután a lány meghal, Katniss virágokkal körberakja a holttestét.

Katniss elindul az erdőbe, de ekkor bejelentést kapnak: két ember is megnyerheti a viadalt, ha az a 2 ember egy körzetből való. Ezután a lány elindul Peeta megkeresésére, akit a pataknál talál -ahogy Rue is mondta neki-.

Peeta lába megsebesült, lehet, hogy haldoklik. Keresnek egy búvóhelyet, amit egy barlangban találnak meg. Itt maradnak éjszakára, és Haymitch küld nekik ételt egy üzenettel: „Ezt nevezed te csóknak?”

Ezzel arra utal, hogy Katniss a barlangban arcon csókolta Peetát. A lány rájön, hogy ha enni akarnak mit kell tennie. Másnap este újabb bejelentést kapnak: Az életben maradt versenyzők a Bőségszarunál megtalálnak mindent amire most leginkább szükségük van.

Katniss közli Peetával, hogy elmegy mert biztos benne, hogy nekik a gyógyszerre van a legjobban szükségük, de a fiú ellenkezik, hogy maradjon vele. A lány marad, de mivel látja reggel, hogy Peeta rosszabbul van elindul a gyógyszerért. A Bőségszarunál KAtniss elhozza a nekik járó táskát, ám ekkor Clove megtámadja. Ám ekkor Tresh elkapja Clove-ot, megöli, ezzel is megbosszulva Rue-t.

Katnisst hagyja elfutni, mert utdja hogy véfelmezte Rue-t.

Katniss visszatér a barlangba, és ellátja Peetát. Másnapra a sebből már csak egy vágás maradt. Katniss és Peeta elindul ételt keresni, kicsivel később kettéválnak. Katniss hallja az ágyudörgést, ami egy kiválasztott halálát jelzi, ekkor kétségbeesetten elindul megkeresni Peetát.

Amikor megtalálja látja, hogy a fiú mérges bogyót gyűjtött. A közelben az egyik lány evett belőle és rögtön meghalt.

Elindulnak visszafele a barlangba, ám hirtelen beesteledett, ami azt jelenti, hogy a Kapitóliumban fel akarják gyorsítani az eseményeket. Ekkor hirtelen kutyaszerű lények indulnak feléjük, erre ők felmésznak a Bőségszaru tetejére. Itt találkoznak Catóval, akit letaszítanak.

A vezetés változtat, csak egy nyertes lehet. Ekkor Katniss a mérges bogyónak felét odaadja Peetának, másik felét magánál tartja. Peeta veszi a célzást. Vagy nincsen egy nyertes sem, vagy mindketten nyernek.

Mikor a szájukhoz emelik a gyümölcsöt, érkezik a bejelentés: ők a 74. Éhezők Viadalának nyertesei. Haymitch elmondja Katnissnek, hogy a Show elnökének nem tetszett a kis trükközésük. A lány tudja, hogy bajban van.

Az elkövetkező interjúra megbeszélik, ha megkérdezik miért tette ezt, azt kell válaszolnia, hogy nem tudott volna Peeta nélkül élni.

A hazafele úton a fiú megkérdezi a lányt, mi legyen velük, mire a lány azt feleli, hogy próbálják meg elfelejteni, amivel arra utal, hogy nem szeretné tovább játszani az „elátkozott párt”.

FŐSZEREPLŐK:

Katniss Everdeen – 16 éves lány (12.körzet) – Jennifer Lawrence

Peeta Mellark – (12.körzet) – Josh Hutcherson

Haymitch (12.körzet mentora)

A cselekmény jól felépített, sodró lendületű, feszültséggel telített.

A történet a jövőben játszódik, de a jelen számos jelenségére felfigyelhetünk:

  • A technikai fejlődés lehetőségei határtalanok.
  • A tehetségkutató műsorok, valóságshowk.
  • Média és hatalom összefonódása.
  • Média befolyásoló szerepe.

A könyv nem ifjúsági regény, habár a főszereplők kamaszok. Kaland, társadalombírálat, gondolatok egy izgalmas cselekménysorba ágyazva.

A REGÉNY UTÓÉLETE: Nemzetközi könyvsiker, hollywoodi filmfeldolgozás

  • 2012
  • 2013
  • 2014

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük