BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Hittan érettségi

A hierarchia és a tanítóhivatal fogalma, jelentősége a Katolikus Egyház életében

Az egyház szó jelentése a görög eclesia szóból eredeztethető. Többféle jelentése ismert: gyülekezetet, összehívást, összehívottak közösségét egyaránt jelenti. Véleményem szerint, ha az egyház szót definiálni akarjuk, ezeknek a kifejezéseknek az összessége a megfelelő. A germán nyelvekben, ill. a archaikus magyar nyelvben az egyház szó, maga templomot is jelent (Kirche, Church, ill. néha The Holy Church).

Az egyházi hierarchia szó is szintén görög eredetű (hiera arché = szent eredet, szent uralom). Ez a hierarchia Krisztustól rendelt. Elsősorban az egyház szolgáinak Krisztustól kapott alá- és fölérendeltségére utal. (püspök, pap, diakónus: az egyházi rend szentségének három fokozata). Az egyház azonban nem csak közértelemben vett „egyházi emberekből” áll, hanem laikusok (világi hívők) és klerikusok (papok, szerzetesek) egyaránt alkotják

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük