Testnevelés érettségi

A harmonikus testifejlődés témakör

 

A testi fejlődés jellemzése 10-18 éves korban

A 10-18 éves időszak a perpubertástól, a fiatalok legproblematikusabb életszakaszán, a pubertáson keresztül az ifjúkorig tart.

A folyamat testi éréssel, fejlődéssel indul, melyek gyorsak és radikálisak. A testi változások a következő fázisokban történnek:

> Elsőként a hipofízis növekedés serkentő – gonadotrop és kortikotrop – hormonjainak termelődése mennyiségileg ugrásszerűen megnő. Ennek hatására megkezdődik a második alakváltozás.
–> Másodikként működésbe lépnek a nemi mirigyek, valamint a mellékvesekéreg. Megnő a nemi hormonok – androgének, ösztrogén, progeszteron – mennyisége és megindul a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek és spermiumok termelése.
–> A harmadik fázisban a különböző hormonok hatására kialakul a másodlagos nemi jelleg. Fiziológiaváltozások következnek be, pl.: a szív- és érrendszer, a légzőszervrendszer tekintetében, valamint változik a testmagasság, testsúly, testarányok, mozgáskoordináció.

Fokozottabb testhossznövekedés indul meg, a kezek és a lábak megnyúlnak, a törzs megtartja a nagyságot. Így keletkezik a tipikus serdüléses diszharmónia.

Az hogy meddig tart és hogy mikor kezdődik el a serdülés nagyon eltérő. Végbemehet 2 év alatt de elhúzódhat több évre is. Kezdődhet 10-11 éves korban, de 14-15 éves is. Vizsgálatok felmérések a fejlődés meggyorsulásáról, úgynevezett akcelerációról tanúskodnak, melynek okait valószínűleg a táplálkozás, a jobb lakáskörülmények, a felgyorsult élettempó, valamint a gyerekekre zúduló ingeráradat szolgáltatja.

Ebben a nehéz időszakban fontos, hogy a testi nevelés eszközeivel is biztosítsuk a serdülő személyiségének fejlődését. A feladatok sokrétűek:

> Biztosítani kell az egészséges testi fejlődést, az egészség megszilárdítását
–> fejleszteni kell a testi képességeket
–> lényeges mozgásműveltség fejlesztése
–> a jövő szempontjából elengedhetetlen az egészséges életmódra nevelés.

A feladatok megoldásában a testnevelés eszköz, jellegénél fogva a leghatásosabb eszköz.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük