BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Testnevelés érettségi

Zenés-táncos mozgásformák témakör

RSG Ritmikus sportgimnasztika mozgás anyaga, versenyrendszere, pontozása

A 20. sz elején, 1928-ban, az amszterdami olimpián jelent meg először. Tornászok mutatták be. Együttes kéziszer gyakorlatot és szabadon választott gyakorlatot mutattak be. A balett, a torna és a tánc összevonása figyelhető meg benne.

Maga a szakág Szovjetunióból indult, 1936-ban Művész torna néven. A Ritmikus sportgimnasztika elnevezést 1973-as rotterdami Világbajnokság után vette fel a sportág.

A sportág nagyon sokoldalú testi képességeket igényel. Kondicionális és a koordinációs képességek egyaránt a sportág alapfeltételeit jelentik. Kiemelkedő szerepet játszik azonban a hajlékonyság, lazaság, jó ritmusérzék, az ügyesség, az egyensúlyérzék/koordinációs képességek közül minden/. A gyakorlatok megtervezésekor a zenei jelleget figyelembe kell venni. a pontozás során a bírák a zenével kialakuló összhangot is értékelik.

Pontozásos sportág, A és B zsűri.

A zsűri- kompozíciós zsűri, a mozdulatokat, a mozgássorok technikai fokát, az elemek változatosságát, a szercserék számát és értékét, az eredeti elemeket és a kockázatvállalást figyeli és arra ad pontot.

B zsűri-kiviteli zsűri, a végrehajtás biztonságát, a technikai hibákat, az alakzatok pontosságát, a zenei összhangot és a kifejező erőt értékeli.

Szabadgyakorlatok anyaga:

-karmozgás-törzsmozgás-törzsmozgás

Kéziszergyakorlatok anyaga:

-kötél-karika-buzogány-labda-szalag

Fő mozgásanyaga:

-testsúlyáthelyezések

-járások, futások

-szökdelés

-ugrások

-egyensúlyhelyzetek

– forgások

– hullám mozgások/kar,test/

Mozgásanyagának tartalmi felosztása:

  • dinamikus mozgás
  • statikus helyzet

Statikus helyzetek: kar-láb tartások, törzs -hajlítás, döntés, dőlés, ülés, téredlés, fekvés, kéz-láb támasz.

Dinamikus mozgások: karmozgások- ujjmozgás,kéz-alkar-kar/lebegtetés, lendítés, körzés, emelés, ejtés,rázás, hullám/, lábmozgások- /emelés, leengedés, lengetés, lendítés/, törzsmozgások-körzés, ejtés, emelés, hullám, hajlítás, fordítás,döntés, lépések-záró vagy után lépés, hintalépés, érintőlépés,keringőlépés, lábujjlépés, keresztlépés, ritmizált lépések, hármaslépés, váltólépés, ridalépés/testsúly mélyen/, forgások-a test hossztengelye körül 360 fok vagy több, ugrások, szökdelések, szökkenések.

Dinamikus mozgás kéziszerrel: kötél-/ hajtások,szökkenés, szökdelés, dobás-elkapás, körzés,/ karika-/guritás talajon-testen,dobás-elkapás,körzés, szökdelés,szökkenés,/ labda-/guritás(talajon-testen),körzés, pörgetés,pattintás,eldobás-elkapás,/, buzogány-/körzés, malomkörzés, dobás-elkapás,összeütés/, szalag-kígyózás,spirálkörzés,dobás-elkapás, nyolcaskörzés, visszahúzás,/

Versenyek.

-egyéni összetett

-szerenkénti döntő

-egyéni összetett csapat

-összetett együttes kéziszer/kétféle gyakorlat összpontszáma, 5 fő, két szabadon választott gyakorlat(5-en ugyanolyan kéziszerrel dolgoznak, 3+2-en, (3 egyforma szer és 2 egyforma szer)

Szabályok:

-13 x 13 m pálya

-0-20 pontig pontoz

-bemutatás zenére történik

-3 zsűri pontoz

-75-90 másodpercig tart a gyakorlat

-2.15-2.30 perc a csapat gyakorlat ideje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük