BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Történelem érettségi

Fönícia

Semita eredetű nép, a kr.e. IV. évezredben telepedtek meg a Földközi-tenger partján (a Galileai-fennsík, Orontész folyó, Libanoni-hegység határolta területen). Fönícia a szárazföld felé zárt terület, a lakosság életében ezért a tenger játszotta a fő szerepet. Fönícia lakói a Földközi-tenger keleti medencéjének legkiválóbb hajósai, kereskedői voltak.

Városállamokban éltek, egységes állammá szerveződés nincs. Jelentősebb városállamok: Ugarit, Büblosz, Türosz, Szidón. Ezek a városok az ókori Kelet legfontosabb kereskedelmi csomópontjai: Szíria, Mezopotámia, Egyiptom árui itt találkoznak.

A városállamok a kr.e. I. évezredre kereskedelmi bázisokat építettek ki az egész Földközi-medencében. (Ld. Karthágó kr.e. 814-es alapítását!). A legfontosabb kereskedelmi telepek Kréta és Ciprus szigetén voltak.

A föníciai kereskedők az alábbi termékekkel kereskedtek: réz, bor, olaj, gyapjú, bíbor, üveg, cédrus, papirusztekercs.

Fönícia pusztulása: a gazdagság, a kikötővárosok fontos szerepe felkeltette az asszír katonaállam érdeklődését: az asszírok arra törekedtek, hogy adófizetőikké tegyék a gazdag föníciai városokat.

Kr.e. 572-ben a babilóniaiak megszállják Türoszt, majd néhány évtized múlva a perzsa hódításoknak esnek áldozatul.

Kultúra: érdemes megjegyezni 22 mássalhangzóból álló betűírásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük