BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Történelem érettségi

A Római Köztársaság válsága

Az új Birodalommá vált Rómában Új problémák jelentkeztek. A megnőtt kereskedelmi forgalom kedvezett a hajó tulajdonosoknak, de akik szállítással adóbérlettel foglalkoztak kénytelenek voltak lemondani a politikai pályáról. A kereskedők alkották a lovag rendet. A másik csoportosulás a senatori rend volt, akiket a földbirtokos arisztokrácia alkotott. Óriási latifundiumaikon rabszolgákat, és új jövedelmezőbb termelési módszereket alkalmaztak. Ezekkel nem tudták felvenni a aversenyt a kisbirtokosok, hiszen ők nem tudták megfizetni a rabszolgákat, azúj belterjes gazdálkodás pedig nem terjedtel köztük, így maradta a gabona termesztés. Aversenyben nem egy paraszt család tönkrement, illetve a hadi kötelezettségek miatt nem tudta müvelni a földet. Létrejött egy új réteg, a plebs, akika a városokba menekültek, és ott szavazati joggal rendelkezetek. A római állam biztosított nekik élelmet, és viadalokkal kötötte le a figyelmüket.

A reformok szükség szerüvé váltak. Kr.e.135-ben Tiberius Grachus néptribunus Felakarta újjítani a licinius sextius féle földtörvényt, illetve földet akart osztania a az elszegényedettek között. A senátori rend híveivel együtt megölte. Öcsse Caius Grachus 123 –ban először támogatókat gyüjtött. A lovagrendnek adta a provinciai bíróságot, levitte a gabona árát, polgárjogot akarta adni a az itáliai szövetségeseknek,de ezzel plebs egyetlen jogát értéktelenítette volna el., kolóniákat aakart szervezni Karthagóban. Ezt használták fel ellene, hohy Karthagó eláétkozott földjén akar várost alalpítani 121-ben maghalt.

A reform nem csak az államigazgatásban illetve a társadalomban, heóanem a hadsregben is szükségessé vált. A tulajdonukat vesztett parasztok alsóbb rétegbe estek, földjük nem lévén nem voltak kötelesek katonáskodni. Így egyre jobban fogyott a hadra foghatók száma. Egy numidiai trónviszály során, a ró,mai légiókat egyszerűen megvesztegették. Marius egységesítette a fegyverzetett s a taktikát, illeve állandó ellástást biztosított, valamint, és amia lényeg, 16 év szolgálat után földet kaptakaza ager publicusból. Persze ezeket a törekvéseit úgy hajtotta végre, hogy többször consullá választotta magát.

IV Mitriádész Kis-Ázsiában pusztított. A senatori rend Sullát bízta meg, hogy menjen el és győzze le. Aztán végül Mariust bízták meg. Sulla így visszament Rómába és leszámolt a náppárt tagjaival. Marius elmenekült. Sulla ezután mitriádész eellen vonult, miközben Marius a senatori pártot karcsusította .
Sulla hazajött korlátrlan időre dictátorrá vlasztotta magát, senatus 300ról 600-ra növelte. Majd lemondott. A birodalomat nem lehet évenként változó vezetőkkel irányítani.

A rabszolgák helyzeteérdekes volt ekkor. A hódítások során óriási tömegben áramlottak be. Értékük a kereslet és kínálat, valamint szaktudásuk függvényében változott.

A legjobb dolguk a városokban, háztartásokban volt. A következő a larifundiumokon, aztán a bányákban, majd a gályákon dolgozóknak.

A galdiátorok olyan rabszolgák voltak akik egymás ellen, illetve állatik ellen harcoltak, és sorozatos győzelem esetén, szabadok lehettek. Persze ha lehettett, sosukat a kezükbe vedték. Amíga aszaadok elvoltak foglalava egymással addig ők megszökhettek. A legnagyobb rabszolga felkelés A capuai kiképzőből indult ki. A Spartacus vezette gladiátor sereg észak felé tört, és sorra győzte le , a római légiókat. (Gallok)Aztána a Pó völgyénél délre forduéltak.

És át akratak kelni a balkánra. Crassus 71-ben Pompeius támogatásával legyőzte őket Brundisiumnál. A válság nem oldódott meg. Mitriádész hatalmát kívánták megtörni, illetve a kalózkodás ellen. Ezt Pompeius elég sikeresen megoldotta. Így befolyása nőtt, amit a senatus úgy próbált kompenzálni, hogy nem adtak földete veteránjainak, így viszont a néppárthoz állt, és ott Crassus és egyambíciozus férfi Ceaser együtt létrehozták atriumvirátust. Ceasesr Gaalliát, Crassos a keéleti területeket, pompeius pedig hispániát szerezte amehg. Crassus vereséget szenvedette a pathusoktól. Pompeius nak és senatusnak viszont nem tesztett, hogy ceasear megerősödött, így jazarendelték hogy elszakítsák hadseregétól, de fegyveresen vonult be Itáliába és Pharszalosznál legyőzte pompeius, és egyeduralmat hozott létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük