Marketing érettségi

A marketing fogalma, kialakulása, fejlődési szakaszai

A marketing szó eredetileg az angol to market-piacra vinni, eladni igéből származik. 

A vállalkozásoknak mindig egy komplex piaci stratégiát kell kidolgoznia. Ebben a tevékenységben elengedhetetlen a fogyasztók a piaci magatartás pontos és részletes ismerete. Csak a piacképes vállalat maradhat hosszútávon a piacon. Ebben segít a marketing.

A vállalkozás célja nagyobb bevétel nyereség elérése és a piaci részesedés növelése. Ez a cél csak a fogyasztók megnyerésével és megtartásával érhető el. 

A marketing szemléletű vállalkozó:

  • A piaci igényeiből indul ki 
  • Új gyártmányokat fejleszt 
  • A vásárlói igényeket mindinkább érvényesíti 
  • A piaci ár az elérhető árbevétel érdekli 
  • Új fogyasztó felhasználók szerzésére törekszik 
  • Rugalmas, alkalmazkodó magatartást vezetést tanúsít

A marketing fogalma hármas megközelítésben történik. 

Kiterjesztett értelemben a marketing minden értékkel bíró jószág cseréje. 

Tágabb értelemben a marketing vevőközpontú vállalati üzlet filozófia, szemléletmód. 

Szűkebb értelemben a marketing olyan vállalati tevékenység, amely a fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt terméket, szolgáltatást, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a fogyasztókat.

 

A marketing fejlődése négy szakaszra bontható. 

  1. Termelésközpontú korszak (kb. 1850-1920) ezt a szakaszt általában „ pre – marketingnek”, vagyis elő marketingnek nevezzük mert még nem igazán lehet fejlődésről beszélni. A korszak jellemzője, hogy a piaci kereslet meghaladja a kínálatot, aminek érdekében a vállalatok a termelés növelését tekintik elsődlegesnek. 
  2. Értékesítés központú korszak (kb. 1920-1933) A technikai fejlődés árubőséget teremtett a piacon. Itt már a kínálat meghaladta a keresletet. A korszak filozófiája, hogy a túlkínálat oka, az, hogy a fogyasztó keveset vásárol, ezért a fogyasztó befolyásolása az esőleges cél. A hangsúly az értékesítésen van. A korszak jellemzői az agresszív értékesítési módszerek, emelkedő reklám kiadások és erős konkurencia harc.
  3. Fogyasztóközpontú korszak (1934-1990) Az élesedő verseny és a hatalmas választék, szemléletváltásra kényszeríti a vállalkozásokat. Az új korszak szlogenje „Őfelsége a vevő”. Felismerik, hogy nem lehet mindenkinek megfelelő terméket előállítani. A fogyasztókat csoportokba sorolják, megjelenik a piackutatás, a vállalatok fő feladata a kiválasztott célcsoport szükségleteinek kielégítése. A marketing feladata a fogyasztói szükségletek és igények feltárása és az ezt kielégítő termékek és szolgáltatások kifejlesztése, előállítása és eljuttatása a vevőkhöz. A korszak mottója „Ne azt próbáld meg eladni amit megtermeltél, hanem azt termeld amire a fogyasztónak szüksége van!”
  4. Társadalom központú korszak (1991- ) Az elektronika és az informatika fejlődésének köszönhetően itt már az egyénre szabott kínálat kialakítása volt a cél. Emellett a környezetet fenyegető veszélyek felismerése is megerősítette a társadalmi gondolkodást. Megerősödik a környezetvédelem, előtérbe kerül az egészséges életmód, fontossá válik a kimerülő erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás, kiemelkedik a rászorulók támogatása. A vállalat fő feladata a profit a fogyasztói igények és a társadalmi érdekek közötti összhangteremtés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük