BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Marketing érettségi

Termék

A marketing nézőpontjából terméknek tekinthető minden, ami piacra vihető és alkalmas valamilyen fogyasztói vagy szervezeti igény kielégítésére.

A termék tulajdonságai

Funkcionális tulajdonságok (generikus): A funkcionális tulajdonságok elsődlegesek a termék szempontjából. Ha hiányoznak, akkor  a szóban forgó tárgy egyáltalán nem képes kielégíteni a fogyasztók szükségleteit. 

Másodlagos tulajdonságok (elvárt funkciók): A másodlagos tulajdonságok nem elengedhetetlenek a termékhez, ezek nélkül a termék képes kielégíteni az alapvető szükségleteket, de ezekkel szebbek tetszetősebbek, jobbak, kelendőbbek lesznek. Például egy autóban az üléshuzat színe, egy formatervezett pohár, egy divatos fazon stb.

A kiterjesztett funkció, ami nem elvárt többlet a terméktől például a mosópornál színélénkítő adalék. 

Potenciális többlet, amik olyan funkciók, amik a jövőbeni sikert szolgálják például a mosóporral különböző foltok eltüntethetők. 

A kiterjesztett termék tulajdonságai idővel beépülhetnek az elvárt termék tulajdonságai közé miután a fogyasztók ezeket megismerik megszokják és későbbiekben ezeket természetesnek tekintik.

Ahhoz, hogy a kérdezték milyen módon ítélik meg a terméket az elsősorban a minőségtől függ. Ez lehet objektív minőség, ahova a termék mérhető tulajdonságai tartoznak, vagy szubjektív, ahol a terméket az igények kielégítésére való alkalmassága szerint értékelik.

 

A termék csoportosítása

A termékek csoportosítása: fogyasztási cikkek, termelőeszközök, vagy szolgáltatások.

Fogyasztási cikkek

A fogyasztási cikkek a végső fogyasztásra szánt termékek.

A fogyasztási cikkeket megkülönböztethetjük:

  1. napi tömegcikkeket, 
  2. szakcikkeket,
  3. luxuscikkeket 
  4. impulzuscikkek és 
  5. nem keresett termékeket.

 

  1. Napi tömegcikkek

Napi tömegcikkek közé tartozik azok az általában kis értékű javak, amelyeket a fogyasztók általában gyakran, pillanatnyi megfontolások alapján, az összehasonlításra és beszerzésre minimális időt és energiát fordítva vásárolnak. Pl.: cukor, szappan

Jellemzői: rendszeresen és rutinszerűen vásárolják, értékük általában alacsony, a lehető legegyszerűbb módon kívánják megvásárolni, kis idő- és energiafordítás a vásárlásokra, a vásárlók általában a megszokott bevált terméket választják stb.

  1. Szakcikkek

A fogyasztók ezeket a termékeket általában alkalmasság, minőség, ár és a stílus alapján hasonlítják össze és szerzik be.

A szakcikkek vásárlása megfontolást igényel. A szakcikkeket a vásárlók általában ritkábban, hosszabb keresés után vásárolják meg. A fogyasztók hajlandóak több időt fordítani a vásárlásra és hosszabb időt, utat megtenni a sikeres vásárlás reményében ezen termékek értéke magas. Pl.: televízió

  1. Luxuscikkek

A luxuscikkek sajátos jellemzőkkel és/vagy márkával rendelkező javak, amelyek megszerzéséért jelentős fogyasztói csoportok külön erőfeszítésekre is hajlandóak.

A luxustermékek jellemzője az egyediség, magas ár, márkázottság és az azokat forgalmazó elárusítóhelyek kisebb köre. Ilyen termékek: márkás elektronikus készülékek (Siemens), márkás sportruházat, vagy ruházati termékek(Adidas,Nike)

  1. Impulzuscikkek

Olyan termékek, amelyeket kényelmesebb megfontolás nélkül veszünk meg. Általában kisebb értékűek és alkalmasak a gyors vágy keltésre. A kereskedők általában ezeket a terméket speciálisan helyezik ki, valamint árengedménnyel segítik a vásárlásokat.

  1. Nem keresett termékek

A nem keresett termékek olyan javak, amelyekről a fogyasztó nem tud, vagy tud, de nem gondol beszerzésükre.

Az olyan új termékek,mint például lexikon, éneklő adventi koszorú, zoknicsipesz, stb. 

Termelési eszközök

A termelési eszközök olyan termékek, amelyek újabb termékek előállítására szolgálnak, illetve szolgáltatások elvégzéséhez használhatók, s elsődleges céljuk fogyasztható javak létrehozása.

  1. Nyersanyagok, alapanyagok a termelés folyamán teljesen átalakulnak, beépülnek az új termékbe. Például a lisztből kenyér lesz. 
  2. Félkész termékek, alkatrészek már egy termelési fázison túl jutott termékek, beépülnek az új termékbe. Pl. szivattyú a mosógépbe. 
  3. Befektetett eszközök, olyan tárgyi eszközök, amelyet a vállalat hosszú időn át használ. Pl. épületek, gépek, berendezések, járművek. 
  4. Forgóeszközök olyan eszközök, amelyek rövid időn belül megtérülnek. Pl. csomagolóanyagok, nyomtatványok. 

 

Szolgáltatások

 

Ezek lehetnek lakossági szolgáltatások, üzleti szolgáltatások, társadalmi szolgáltatások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük