BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Marketing érettségi

A vásárlási magatartás típusai

A vásárlási magatartást három szempont szerint fogjuk csoportosítani. 

  • A vásárlási folyamatban betöltött szerepük alapján lehetnek: 

Kezdeményező, aki felveti a termék vásárlásának ötletét 

Tanácsadó, akinek a véleménye fontos a vásárlási döntésben, 

Döntéshozó, aki eldönti a vásárlás tényét 

Vásárló, aki ténylegesen lebonyolítja a vásárlást 

Használó, aki ténylegesen használni fogja az adott terméket 

 

  1. Csoportosíthatjuk még a vásárlás alatt magatartás alapján is. 

Eszerint a vásárlások lehetnek: 

Racionálisak, vagyis előre összegyűjtött információ alapján, ami természetesen rendszerezve van, tudatosan történik meg a vásárlás folyamata. 

Lehet rutinos, amikor a szokásokhoz ragaszkodó a fogyasztó, aki valamilyen megtanult megszokott program alapján viselkedik, így általában lemond az újdonság kereséséről, mindig ugyanazt vásárolja. 

Lehet impulzus magatartás, amikor hirtelen ötlet egyszerűen kialakul a vásárlás. Erősen emocionális tényező hatására jön létre, vagyis amikor nem tervez előre, ha nem hirtelen felindulásból megvásárol valami olyat, ami megtetszik neki. 

Lehet még szociálisan függő vásárlás is, ez a fogyasztói csoport fogyasztói szokásaiban valamelyik általa preferált társadalmi csoport normáihoz igazodik. Ez a tipikus presztízs fogyasztás.

 

  1. A vásárlási magatartás típusainak harmadik csoportosítása vevőtípusok alapján történik. 

Ezen belül megkülönböztetünk szintén négy féle csoportosítást. 

  1. nem szerinti vevő típusok 

Lehetnek nők, vagy férfiak. 

A nők általában imádnak vásárolni, több üzletet járnak végig, szeretnek kirakatot nézegetni, szórakozásból vásárolnak, akár órákig válogatnak, társaságban szeretik a vásárlást. 

A férfiak számára, ez egy szükséges rossz, inkább értelmi alapon vásárolnak, szükségletekből indulnak ki, egy helyen szeretnék megvenni mindent, gyors vásárlók és egyedül döntenek. 

 

  1. Kor szerinti csoportosításnál a két legkritikusabb korosztályt vesszük figyelembe, ők pedig a gyerekek és az idősek

A gyerekek lelkes vásárlók mindent meg akarnak fogni, Figyelni kell a boltban való kialakításnál arra, hogy az áruk ne legyenek labilisak, balesetveszélyesek, sokszor az eladóknak kell kezelni a gyerekeket. Ha a szülő és a gyerek együtt vásárolnak, akkor sokszor vásárlási idő lerövidül, mert a gyerekek általában siettetik a szülőket. A 10 év felett gyerekek egyre gyakrabban vásárolnak önállóan, bár nekik nincs még áru ismeretük, megbízásból történik az esetek nagy részében a vásárlás, a pénz értékét sem érzékelik, mindenképpen nagyobb odafigyelést igényelnek. 

Az idős emberek általában rosszabbul látnak, hallanak, esetleg nehezebben mozognak, így a vásárlásaik is körülményesebbek, az eladóktól nagy segítséget, türelmet igényelnek, általában kisebb kiszerelésű termékeket vásárolnak, hiszen egy – két személyes háztartást vezetnek. Szívesen vásárolnak az unokák számára. Ők nehezebben fogadják el az újabb termékeket, ragaszkodnak a megszokott régi, régebbi árukhoz, akár saját tárgyaikhoz. Hűségesek a megszokott boltjukhoz, eladójukhoz.

 

  1. A vevő típusok harmadik csoportosítása a vásárlási tudatosság szerinti vevőtípusok 

Lehet határozott vevő, aki konkrét vásárlási szándékkal érkezik, célratörően viselkedik, önkiszolgáló üzletben keveset keresgél, őket általában az eladó nem jó, ha megzavarja vásárlásában. 

A másik vásárlási tudatosság szerinti vevő típus a határozatlan vevő, aki még nem tudja, hogy mit szeretne, hosszasan keresgél, válogat, kívánságait nehezen adja elő és nagyon sok segítséget vár el az eladótól.

 

  1. Az utolsó csoportosítás pedig a kompromisszum készség szerinti vevőtípusok. Idetartozik a válogatós vevő, aki ragaszkodik saját elképzeléseihez akár több boltot is felkeres nézelődik, válogat, számára öröm a vásárlás és törekszik arra hogy a számára legjobb legelőnyösebb vételt bonyolítsa le. Őt célszerű hagyni hogy kedvére válogasson. 

Lehet még belenyugvó vevő is, aki nem ragaszkodik az elképzeléseihez a vásárlást igyekszik minél hamarabb befejezni nem válogat, figyelembe veszi, hogy az eladó mit ajánl. Őt nem célszerű semmire sem rábeszélni, mert sokszor megbánják a vásárlásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük