BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Hittan érettségi

Az egyház négy ismertetőjegye

Az egyház négy ismertetőjele: egy, szent, katolikus (egyetemes) és apostoli.

Egy

Eredete és mintaképe az egy Isten egysége a személyek háromságában. Alapítója és feje Jézus Krisztus, aki egy testben állítja helyre az összes népek egységét. Lelke a Szentlélek, aki az összes híveket egyesíti a Krisztusban való közösségben. Ezeken kívül egy a hite, a szentségi élete, az apostoli jogfolytonossága, a közös reménye és egy és ugyanaz a szeretete. Krisztus egyetlenegy egyháza a katolikus egyházban áll fenn (subsisit in), Péter utóda és a vele közösségben levő püspökök kormányozzák.

Szent

Krisztus a feje és a Szentlélek az irányítója. A legszentebb Isten a szerzője, Krisztus önmagát adta érte, hogy megszentelje és megszentelővé tegye, a Szentlélek élteti a szeretettel. Az egyház szentsége gyermekei megszentelésének a forrása, akik itt a földön valamennyien bűnösnek ismerik magukat, ezért mindig szükségük van a megtérésre és megtisztulásra. Az egyház, tehát szent és bűnös: kettős arca van – isten és emberi. E kettősség minden ember életében jelen van.

Katolikus (egyetemes)

Krisztus van benne jelen (Krisztus küldetése minden emberhez szól) : „Ahol Krisztus Jézus van, ott van a katolikus Egyház” (Antiochiai Szent Ignác). A földkerekség minden emberéért létezik. Isten Krisztus által minden embert meg akar váltani. Az egyházat bízta meg a kinyilatkoztatás őrzésével (Tanítóhivatal).

Apostoli

Eredete miatt, mert az apostolok alapjára épült. Tanítása miatt, mely azonos az apostolokéval. Szervezete miatt, mert az apostolok kormányozzák utódaik által, akik Péter utódával közösségben élő püspökök.

Az egyház Isten népe, Krisztus teste, a Szentlélek temploma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük