Testnevelés érettségi

Mutasson be egy sportágat, mely kondicionális képességek játszanak szerepet a jó teljesítmény elérésében.

A motoros képességek alatt olyan testi képességeket értünk melyek lehetővé teszik a mozgásos tevékenység végrehajtását. Velünk született adottságokra épülnek. melyek a fizikai tevékenység során spontán fejlődnek, illetve tervszerű gyakorlással jelentősen fejleszthetők. Két nagy csoportja van a kondicionális képességek és a koordinációs képességek.

A kondicionális képességek: gyorsaság, erő, állóképesség

Gyorsaság olyan kondicionális képesség, mely lehetővé teszi a mozgások nagy sebességű végrehajtását. Mindez szoros összefüggésben van az idegrendszeri folyamatokkal, az ideg-izom kapcsolatokkal. Fajtái: helyváltoztató gyorsaság, mozdulat gyorsaság, reakció gyorsaság.

Erő alatt a külső erők és a mozgásközben fellépő erők legyőzésének képességét értjük mely az izmok aktív munkájának köszönhető. Fajtái: maximális erő, pl.: birkózás, súlyemelés, gyorserő, pl.: atlétika ugrószámok, dobószámok, erő-állóképesség pl: evezés, kerékpározás, ökölvívás

Állóképesség hosszan tartó izomtevékenység, tulajdonképpen az elfáradással szembeni ellenálló képesség. hosszútávú állóképessé g(10-30 perc) pl.:hosszú távú futás, evezés, úszás, középtávú állóképesség(2-9 perc) rövid távú állóképesség (2 perc-45 másodperc)pl. 100 m síkfutás, 50 m úszás.

Koordinációs képességek: ügyesség, reakcióképesség, térbeli látóképesség, hajlékonyság, ritmus érzék, ízületi mozgékonyság.

Kosárlabda

Kondicionális képességeken a sporttevékenységek eredményes űzését biztosító, elsősorban az erőnléthez kapcsolódó képességek összességét értjük. A kosárlabda egy olyan sportjáték, amely során a motoros képességek számtalan fajtája szükséges a jó teljesítményhez. A kondicionális képességek közül fontos a gyorsaság. pl.: a játék során gyors lefutással. gyors indítással lehet eredményes egy csapat. A reakció gyorsaság és a mozdulat gyorsaság is nélkülözhetetlen pl lepattanó megszerzése vagy védekezés során a labda elütése. Megjelenik az erő is a kondicionális képességek közül, hiszen az ugróerőre is nagy szükség van pl. megint csak az eredményes lepattanó megszerzésénél. Az Állóképesség sem elhanyagolható, mert a játék során sokat kell futni a támadásnál, védekezésnél egyaránt, hiszen a kosárlabda egy gyors játék. ezért nélkülözhetetlen a fáradsággal szembeni ellenálló képesség. A kosárlabda egy összetett sportjáték, amelynél nagyon fontos szerepet játszanak a koordinációs képességek is. (ügyesség pl. labdakezelése, ritmus pl.labdavezetés, térbeli látóképesség pl. adott helyzetben kinek passzol a játék során, ).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük