BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Testnevelés érettségi

A motoros képességek szerepe a teljesítményben témakör

Sportteljesítményeket befolyásoló tényezők

1.Teljesítőképesség

A teljesítőképesség az a részterület, ami edzések során fejleszthető, jól tanulható, felkészülés jellege van. Tartalmazza a versenyző személyiségének aktuális állapotában megjelenő képességeit. A kondicionális, koordinációs képességek, izületi mozgékonyság, sportági technikai-taktikai ismeretek, értelmi képességek összeségét..

  1. Az erő, az állóképesség és a gyorsaság(kondicionális képességek)
  2. Téri tájékozódó képesség, gyorsasági koordinációs képesség, reakcióképesség, izomérzékelés,ügyesség, labdás ügyesség(koordináció)
  3. Izületi mozgékonyság, hajlékonyság és lazaság, lehetőség a mozgások nagy mozgáskiterjedéssel történő végrehajtására

Másrészt tartalmazza a versenyző személyiségének aktuális állapotában megjelenő készségeit, a környezeti hatásra kialakult, automatizmus szintjén megjelenő, tanultságot, mozgósítható tudást.

2.Teljesítőkészség

A teljesítő készség fogalom alatt, a sportoló a követelményekhez, a társakhoz, edzőhöz, munkához való érzelmi viszonyát, feltárulkozó viselkedését, magatartását értjük.

Nagyon fontos a beállítódások, motivációk és a sportoló személyisége, amelyekből következnek

  • a sporthoz való viszony
  • a csapathoz, a nézőkhöz való viszonya
  • a sportoló életrendje
  • a sportoló pszichés állapota

Ugyanolyan cselekvést, teljesítményt meghatározó szerepe van, mint a teljesítőképességnek. Elhanyagolása nem megengedhető, ha magasabb teljesítményelvárás van a sportolóval szemben. A felkészülés egy magasabb szintjén döntő faktorrá válik

3. Az edzettség

Az edzettség, edzésterhelés hatására létrejövő fizikai állapot, speciális sportbeli teljesítőképesség. Az edzettség mutatói a fizikai teherbíró képesség és a szellemi teherbíró képesség.

A fizikai teherbíró képesség: A fizikai megterhelésekkel szembeni ellenálló képesség, megfelelő erőállapot és állóképesség, mely képességfejlesztés hatására nő.

Szellemi teherbíró képesség: A szellemi megterhelésekkel szembeni ellenálló képesség, tűrőképesség. Fontos személyiségjegy, amely segít a külső környezeti hatásokhoz való alkalmazkodásba.(pl. versenyhelyzet, lámpaláz) Fontos a siker és a kudarc élményének feldolgozásában és a stressz tűrésben.

A sport által kialakított teherbíró képesség igen jól megmutatkozik az élet más területein, a munkához való viszonyban és a tanulásban is. (pl.: fáradtsággal szembeni tűrőképesség nő.)

Fontos edzettségi mutató a pulzusszám.(egy perc alatt a szív összehúzódásának száma)

4. A sportforma

A sportoló adott helyzetben, adott időben nyújtott teljesítménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük