Testnevelés érettségi

A testmozgás a sport szerepe az egészséges életmód kialakításában és a személyiség fejlesztésében témakör

Ismertesse a testnevelés és a sport szerepét a szenvedélybetegségek megelőzésében

Szenvedélybetegség alatt valamilyen kóros magatartásformát vagy káros kémiai szer fogyasztását értjük, mely iránt ellenállhatatlan késztetést érez az egyén, mely mindennél fontosabb számára és nem tud felhagyni vele. Viselkedési szenvedélybetegségek közé tartozik pl.a körömrágás, a játékszenvedély, a kényszeres vásárlás, az édesség mértéktelen fogyasztása vagy a számítógép függőség.

Kémiai szerek közül az alkohol, a dohánytermékek, bizonyos gyógyszerek vagy a kábítószerek rendszeres fogyasztását tekintjük szenvedélybetegségeknek.

Szenvedélybetegség nagy veszélye, hogy idővel teljes mértékben eluralkodik az egyénen, felülír minden józan megfontolást. Gyakran egészségkárosító hatása van. Súlyosabb esetben gátolja a munkavégzést, megrontja a családi, baráti kapcsolatokat. Sokszor jelentős pénzforrást emészt fel.

A függőségtől, a szenvedélytől megszabadulni az egyén csak abban az esetben tud, ha saját elhatározásból teszi, és aktívan közreműködik benne. Súlyos esetben orvosi segítségre van szükség. Mindenkor szüksége van a támogató környezetre, a család, a barátok segítségére.

A szenvedély általában olyan tevékenységhez vagy szer fogyasztásához való kötődést jelent, mely örömöt okoz, kellemes érzést vált ki vagy megszüntetni a kellemetlen hatásokat, csökkenti a feszültséget, vagy oldja a rossz hangulatot. A sporttevékenység alkalmas mindezen hatások kiváltására. Éppen ezért megjelenhet az ember életében, mint hasznos szenvedély. Természetesen itt is fontos a megfelelő mérték megtalálása. A rendszeres sportolás hatására kialakuló személyiségjegyek, melyek a mindennapi életben is hasznosak lehetnek: rendszeresség, a következesség, a sportszerűség, a fegyelmezett magatartás, az akarterő, az önállóság, a gyors helyzetfelismerés, alkotóképesség vagy reális önértékelés.

Szenvedélybetegségek

Szenvedélybetegségek kóros viselkedési formák, amelyeket az egyén kényszeresen ismétel, és amelyekkel nem képes felhagyni, annak ellenére sem, hogy viselkedése ártalmas az egészségére. Fogalmába tartoznak egyrészt azok a magatartás zavarok, amelyek bizonyos kémiai anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, a szertől függőség alakul ki abban az értelemben, hogy a személy nem tud lemondani e szerek használatáról, akkor is fogyasztja, ha a testi, pszichés vagy szociális ártalmait érzékeli, és ha a szer fogyasztását környezete ellenzi vagy tiltja.

Fajtái: drog, alkohol, dohányzás, (játékszenvedély, kényszervásárlás,szexfüggőség…stb)

Alkohol hatása: felszívódik – véráramba kerül

  • agy szabályozó központját blokkolja
  • megnyújtja a reakcióidőt
  • mozgáskoordinációs zavar jöhet létre,tompulnak az érzékszervek(látás,hallás,szaglás,ízlelés,hideg-meleg érzés)
  • kettős látás
  • gyomor- bélnyálkahártya betegség-krónikus gyulladás-fekély kialakulása
  • máj betegsége –májzsugorodás(a máj oxidálja az alkoholt, a részegség tünetei akkor jelentkeznek, amikor a máj már nem képes több alkoholt lebontani. Alkoholmérgezés-szenvedélyes alkoholizmus-depresszió-öngyilkosság(személyiségtorzító hatása van)

Drog hatása: Kábítószerek melyek a lelki és tudati állapotot megváltoztatják. Veszedelmes méreg, használatuk hozzászokást, függőséget vált ki – hiányában komoly megvonási tünetek jelentkeznek.

  • belélegezhető(benzin,aceton,higítók…)orrnyálkahártya-légutak-tüdő-véráram=agykárosodás,lelassítja a légzést=megáll a légzés
  • nyugtatók(izomlazítók,fájdalomcsillapító)központi idegrendszert tompítják-bénító – lelassítja az agyműködést – légzés lelassul – fulladás
  • kábítószerek( kokain….) szájon át vagy ínyekre dörzsölve vagy vénába szúrva juttatható a szervezetbe,agykéregre hat- a dopamin és a szerotonin anyagokra hat – hallucináció – a megnövekedett szerotonin miatt nő a pupilla –(ha orron át használják az orrnyálkahártyája sérül, kiszárad, vérzik, ha szájon át akkor a tüdő károsodik)- felpörget éberré tesz, paranoina, szorongás lép fel- vérnyomás, pulzus emelkedik – artériák összehúzódnak, blokkolja a véráramlást következménye szívroham-étvágy eltűnik – a–szervezet nem képes raktározni a zsírt – személyiség változás,totális érdektelenség – erőszakos cselekedetek, – depresszió – öngyilkosság

Dohányzás

dohánylevél – nikotin és annak hatása – méreg – rákkeltő hatású –

  • akut nikotinmérgezés – nyálfolyás, émelygés, hányás, szédülés
  • betegségek kialakulása – köhögés – krónikus hörghurut – érszűkület –tüdőtágulat -tüdőrák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük