Testnevelés érettségi

A testmozgás, a sport szerepe az egészséges életmód kialakításában, és a személyiség fejlesztésében

Az egészséges táplálkozás és a sport összefüggése és hatása

Minden táplálékkal szemben fontos elvárások vannak:

  • legyen jó minőségű
  • ne legyen mérgező
  • ne közvetítsen fertőzést
  • kellő mennyiségű tápanyagot tartalmazzon
  • helyes arányban legyenek a zsírok(30%), fehérjék(15%), szénhidrátok(55%)
  • ne tartalmazzanak a természetes anyagokon kívül egyéb anyagokat(szinezék,tartósító)

Szénhidrát, fehérje, zsír

Ezek a leghamarabb mobilizálható energiaforrások, amelyeket szervezetünk fizikai igénybevétel esetén hasznosítani tud. Számos olyan élelmiszert, ételt fogyasztunk, amelyek nagy arányban tartalmaznak szénhidrátot. Ilyen például a kenyér, rizs, tészta, gabonatermékek, burgonya, sütemények, édességek, tejfélék, tejes italok, zöldség, gyümölcs. Természetesen ezekben a termékekben ugyanúgy jelen van a fehérje és a zsír is, csak kisebb arányban, mint a szénhidrát. Emiatt nevezhetőek a fent említett élelmiszerek, ételek a fő szénhidrátforrásoknak.

  • A kiegyensúlyozott táplálkozásban a szervezet működéséhez szükséges valamennyi tápanyag megtalálható, vagyis jelen vannak az energiát adó tápanyagok, a vitaminok és az ásványi anyagok.
  • Az egyszerű szénhidrátokat(energiát ad) a szervezet könnyen hasznosítja. Ezek a bélnyálkahártyán át azonnal felszívódnak, majd bejutnak a véráramba. Az összetett szénhidrátok felszívódása nem ilyen egyszerű, mert először emészthető állapotba kell kerülniük. Emésztésük a nyálban, a bélnedvben és a hasnyálmirigy emésztőnedveiben található enzimek hatására történik.
  • A cukor már a szájban feloldódik, a gyomorban lévő sósav hatására pedig glükózra (szőlőcukor) és fruktózra (gyümölcscukor) bomlik, majd a bélfalon felszívódik, és innen a véráramba jut. A glükóz a vér állandó összetevője. A hasnyálmirigyben termelődő hormon, az inzulin biztosítja azt az optimális vércukorszintet, amely szükséges a sejtek normális működéséhez. A sejtek a vérbe jutott szőlőcukrot elégetik, s közben energia szabadul fel.

Az agy számára nélkülözhetetlen

A vérbe került glukóz széndioxiddá ég el a belélegzett levegő oxigénjével, miközben energia szabadul fel. A testben végbemenő kémiai folyamatokhoz, a testmozgáshoz, a hőkisugárzáshoz szükséges energiát az így keletkezett energia adja. A fel nem használt glükóz glikogén formájában raktározódik a májban (14%), illetve az izomsejtekben (79%). Testmozgáskor az izmok számára szükséges glükóz úgy keletkezik, hogy a raktározott glikogén lebomlik, és az izmokba áramlik. Az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek jelentős szerepe van az emlékezési és a tanulási folyamatok fenntartásában, illetve javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya jelentős zavart okoz az izomműködésben, az agyi funkciókban és a vegetatív idegrendszer működésében. Ha a szervezetben nincs elegendő mennyiség, jelentősen csökken az állóképesség és a fizikai teljesítőképesség. Számos kutatás igazolja, hogy a sportolók szénhidrátbevitele és fizikai teljesítménye között szoros összefüggés van. Versenyek során, fizikai megterheléseknél alapvető fontosságú a glikogénraktárak feltöltése, majd pótlása. A szénhidrát raktárak a fizikai igénybevétel során gyorsan kimerülnek, így hosszú ideig tartó sportolás esetén a szénhidrát pótlása alapvető fontosságú. Egy egészséges felnőtt étrendjében a szénhidrátok az összenergia kb. 55%-át adják, míg intenzív edzést végző sportolók esetében ez az arány magasabb

 

A kutatások bizonyították, hogy azok a sportolók, akik edzés során az étrendjüket szénhidráttal egészítették ki, teljesítményüket 23-26 %-kal növelték. A kontroll csoport azon tagjai, akik megnövelt energiaértékű, vegyes étrendet kaptak, csak 3%-os teljesítménynövelést értek el.

Vannak a szervezetben olyan sejtek, amelyek energiaforrásul csak a glükózt képesek felhasználni. Ezek közé sorolhatók:

központi idegrendszer sejtjei,

vörösvérsejtek,

egyes fehérvérsejtek,

csontvelő sejtjei,

a vese kéregállományának sejtjei,

seb, sérülés környéki, gyorsan szaporodó fibroblasztok.

  • A zsírok(energiát ad)glicerinből és zsírsavakból épülnek fel. Elengedhetetlen táplálék, mert egyben oldószer is a zsírban oldódó vitaminok számára
  • A fehérjék az élet alapját képező szerves vegyületek. A test felépítésében és az életfolyamatok szabályozásában van szerepe. Építőanyagai az aminosavak. Vannak aminosavak, amelyet a szervezet nem képes előállítani, a táplálékkal kell felvenni, ezek az esszenciális aminosavak. Az állati fehérjék az összes létfontosságú aminosavakat tartalmazzák, a növényi fehérjék hiányosak.
  • A víz létfontosságú anyag, a sejtek működéséhez nélkülözhetetlen, mert oldószer, szállítóközeg, hőszabályozó, a szervezetben lezajló kémiai reakciókban részt vesz. A felnőtt ember vízszükséglete napi 2 liter.
  • A vitaminok kis mennyiségben szükséges, de nagyon fontos tápanyagok. Nem építőanyag, nem energia forrás, hanem a biokémiai folyamatok lebonyolításához nélkülözhetetlenek. Biokatalizátorok, legtöbbször enzimek alkotó részei.

Vízben oldódó vitamin(C,B,H,P) C-immunrendszer erősítő, B-ideg,hámvédő, H-anyagcsere folyamatokhoz , P- érfalak átengedő képességét javítja

Zsírban oldódó vitamin(D,E,K,A) D- csontképző, E-termékenységfokozáshoz, K-véralvadás,A-hámvédő, látást segítő

Modern irányelvek

A táplálkozástudományban a legújabb ajánlások már nem arról szólnak, hogy vannak jó és rossz ételek. A szakemberek ma már határozottan állítják, hogy az összes étel, amit fogyasztunk, végül is beleillik egy egészséges életformába, tehát semmilyen ételt nem kell száműzni az étrendből, hanem arra kell figyelni, hogy milyen mennyiségben és minőségben fogyasztjuk. Nem jó és rossz ételről, hanem jól és rosszul összeállított étrendről érdemes inkább beszélni.

Minden táplálkozástudományi ajánlás azt is hangsúlyozza, hogy egészségünk megőrzéséhez, az egészséges életmód kialakításához és fenntartásához a helyes táplálkozás mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

Az egészséges életmódot folytató, rendszeres testmozgást végző emberek helyesen összeállított étrendjében tehát minden élelmiszer helyet kaphat, természetesen a megfelelő mennyiségben. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban az egész napi energiamennyiség 55%-át szénhidrátokból kell fedezni, míg a fehérjék az energia 15%-át, a zsírok pedig 30%-át adják.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük