Biológia érettségi

Energiaforrások, energiatakarékosság

Az energia a mindennapi életünk alapszükséglete. Az elkövetkező időszak gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolja egy megbízható, biztonságos, környezetvédelmi szempontból megfelelő energiaforrás. Sajnos napjainkban még nincs ilyen energiafajta.

Az energiaforrások típusai

  • A nem megújuló energiaforrások közé tartozik a földgáz, a kőolaj, a szén, az atomenergia és a tőzeg. Ezek olyan természeti erőforrások, melyek nem termelődnek újra, vagy ha mégis, akkor az évezredeken, évmilliókon át tart. De nem az egyetlen hátránya, ugyanis az energia felszabadításához el kell égetni, ami jelentősen szennyezi a levegőt. Egyedül az atomenergiának nincs levegőszennyező hatása, valamint kis mennyiségű hasadóanyagból (urán) is nagy mennyiségű energia hasznosítható. Azonban ennek is vannak hátrányai: költséges az atomerőmű felépítése, az urán bányászata körülményes, a hulladékok sugárzásveszélyesek. Napjainkban főleg ezek által nyerjük az energiát.
  • A megújuló energiaforrásoknak számtalan lehetősége van: fa, trágya, víz, szél, geotermikus energia, napenergia. Ezek azért előnyösek, mert nem szennyezik a környezet, szinte mindenhol jelen vannak. Ellenben az ilyen erőművek, szélturbinák felépítése drága és csak évek múltán hozzák vissza az árukat. A napenergiát hasznosítani lehet napelemmel és napkollektorral, az előbbi áramot termel, a másik pedig meleg vizet állít elő. A szélenergiát hasznosító turbinák veszélyesek a denevérekre, madarakra nézve.

Az energiatakarékosság lehetőségei

  • A háztartási eszközök, gépek (televízió, mosógép) áramtalanítása, mert a készenléti állapotban tartása sok energiát fogyaszt!
  • A hagyományos villanykörték helyett használjunk halogén, energiatakarékos izzókat!
  • A mosakodást, fogmosást, illetve a mosogatást ne folyóvízben tegyük! A mosogatógép használatával jelentős energiát spórolhatunk meg!
  • A ház falait érdemes hőszigetelő burkolattal ellátni, így könnyebb felfűteni a lakást, valamint nyáron is nehezebben melegszik fel a ház! Ezért hasznos jól szigetelő nyílászárókat beépíteni!

Az ország energiafogyasztása

Hazai energiagazdálkodás elsősorban a nem megújuló energiaforrásokra épül. Pl.: barnaszén, lignit.

Megújuló energiaforrás a tiszalöki vízi erőmű. Valamint az atomerőmű Pakson található. Magyarországon sok termálvíz található, és a felszín alatt magas a geotermikus energia, ezért érdemes lenne ezzel fűteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük