Kereskedelmi ismeretek

Ismertesse a készletgazdálkodás jelentőségét, a készletszükségletet meghatározó tényezőket!

Infomációtartalom vázlata: 

 • Készletek fogalma, készletgazdálkodás célja,
 • Optimális készlet, kurrens, imkurrens, standard áruk, minimális, maximális, jelzőkészletszint meghatározása
 • Az optimális készletnagyságot befolyásoló tényezők:

A készletek azok olyan anyagi eszközök, amelyek 1 évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet. A készletek közé tartoznak az áruk, üzemanyagok nyomtatványok tisztitószerek alapanyagok. Az árukészlet a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány. A készletgazdálkodás célja, hogy a készletekhez kapcsolódó feladatokat a lehető legkisebb ráfordítással, a legnagyobb nyereség elérése mellett. 

A készletnagyság kialakításakor arra kell törekedni, hogy a készletek az adott időszakban optimális szinten legyenek, vagyis akkora készletet kell tartani az üzletben, amely a forgalom zavartalan lebonyolítását teszi lehetővé, ezt nevezzük optimális készletnek. Ha az optimális készletszinttől többet tart a vállakozás, ez többletmunkát eredményez, plussz tárolási költségek merülnek fel (a termék minősége romlik, át kell válogatni, több munkaerőt eredményez). Ha a vállalkozás az optimális készletszinttől kevesebb készletet tart, akkor nem tudja a vevő igényeit kielégíteni, tehát a vállalat bevételtől esik el.

A fogyasztói kereslet alapján a készleteket az alábbiak alkothatják:

 • Kurrens áruk (Gyorsan, könnyen értékesíthető áruk, azok a termékek, amelyek iránt nagy a kereslet.pl nyáron naptej, télen sífelszerelés)
 • Inkurrens áruk (nehezen értékesíthető, vagy eladhatattlan termékek) pl nyáron a kesztyű, vagy a divatváltozás miatt elavult termékek műszaki cikkeknél, ruházatnál pl nyomógombos mobiltelefon.
 • Standard áruk (azok a termékek, amelyek iránt állandó, kiegyensúlyozott a kereslet, pl a napi cikkek kenyér tej felvágott.

A számítógépes készletgazdálkodási rendszerek kialakításakor az alábbi készletszinteket célszerű figyelembe venni.

 • Minimális készlet alatt azt a készletmennyiséget értjük, amely alá a készletszint nem süllyedhet.
 • A maximális készlet alatt azt a legnagyobb értéket jelenti, amit fölé már nem emelkedhet a készletállomány.
 • Jelzőkészlet az a készletszint, amely elérésekor a rendelést fel kell adni.

 

Az optimális készletnagyságot befolyásoló tényezők:

 1. A forgalom nagysága, időbeli hullámzása: A készletnagyságot mindig a forgalom igényeihez kell igazítani. A növekvő értékesítés nagyobb készletet, a visszaeső forgalom kisebb készletet igényel. A legtöbb áruféleségnél figyelembe kell venni a forgalom időszakos hullámzását, mely kötődhet évszakhoz, ünnepekhez, fizetési napokhoz. A forgalom alakulására kedvezőtlenül hathat egy hasonló profilú kereskedelmi egység megnyitása.
 2. A beszerzés gyakorisága, mennyisége, szállítási távolság: Ha a vállalkozás gyakran szerzi be az árukészletét, célszerű kisebb mennyiséget egyszerre beszerezni. Ha a vállalkozás ritkábban szerzi be az árukészletét, célszerű nagyobb mennyiséget beszerezni.
 3. A forgalomba hozott áruk jellege, választéka. Azokból az áruféleségekből, melyek romlékonyak, gyosan kimennek a divatból, vagy hamar korszerűtlenné válnak, célszerű alacsonyabb készletet tartani. Amennyiben választékigényes áruféleségeket értékesít a vállakozás, pl ruházati cikkek, cipők, ezekből érdemes magasabb készletet tartani, hogy a vevő minél több választékelemet tartson.
 4. A tárolókapacitás nagysága: A készletnagyság kialakításánál figyelembe kell venni a kereskedelmi egyság tárolókapacitását. A speciális tárolási körülményeket igénylő áruknál, pl hütést páratartalom fontosságú termékeknél fontos betartani a tárolási körülméyneket. A túlzsúfolt raktár a termék minőségének romlását idézheti elő, valamint figyelembe kell venni a közlekedési útvonalak helyigényét, valamint a tűzvédelmi, és balesetvédelmi előírásokat.
 5. A készletezéssel kapcsolatos költségek két nagy csoportba oszthatóak 
 • A készletutánpótlás költségei ~ valójában a beszerzéshez kapcsolódó szállítási, rakodási költségek.
 • A készlettartás költségei ~ az áruk tárolása, mozgatása során felmerülő költségek pl. az állandó költégek, pl a raktárak bérleti díja, a raktári gépek berendezések értékcsökkenési leírása, a változó költségek pl, a raktári dolgozók bérktge, speciális körülmények biztosításával kapcsolatos költségek hütés stb.
 1. A vállalkozás pénzügyi helyzete: A készletnagyság kialakításakor fontos szerepet játszik a vállakozás pénzügyi helyzete. A kisebb vállakozások nem tudnak egyszerre nagy mennyiségű készletet megrendelni a nehezebb pénzügyi helyzetük miatt. A nagyobb tőkeerős vállakozások nagyobb készletet is meg tudnak rendelni egyszerre, amely során jelentős engedményeket kapnak a szállítótol.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük