Kereskedelmi ismeretek

Ismertesse a beszerzés helyét, szerepét az áruforgalomban, a beszerzés fogalmát, a beszerzendő áruk mennyiségének és összetételének meghatározását, és mutassa be a kereskedelmi egységek lehetséges beszerzési forrásait!

  • A beszerzés helye, szerepe az áruforgalomban
  • A beszerzés fogalma, folyamatát, a beszerzendő áruk mennyiségének és összetételének meghatározása
  • A kereskedelmi egységek beszerzési forrásai

 

A beszerzés helye, szerepe az áruforgalomban

 

Az áruforgalmi folyamat szakaszai: Beszerzés~ Készletezés, ~ Értékesítés

Az áruforgalmi tevékenység első szakasza az áruk beszerzése, mely komoly jelentőséggel bír. A készletezés, és az értékesítés pedig visszahat a beszerzésre, egyszóval az áruforgalmi folyamat szakaszai kölcsönhatásban állnak egymásssal. Az értékesítés zavartalan lebonyolítása érdekében a beszerzés során körültekintően kell eljárnunk, hogy a vásárlók számára megfelelő mennyiségű, minőségű választékú árut biztosítsunk.

 

A beszerzési tevékenység célja: A vevőkör keresletét mind mennyiségben, és választékban a legteljesebben kielégítő árualap biztosítása.

 

A beszerzendő áruk mennyiségének, és összetételének meghatározása:

  • Figyelembe kell venni a kereskedelmi egység típusát, méretét, milyen jellegű termékeket árusít, mekkora nagyságú üzletről van szó. (a gyorsan romló, a divat változásainak kitett árufélékből kockázatos nagy mennyiséget beszerezni. Az állandó keresletű, viszonylag stabil választékú árucikkekből érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni). 
  • Az előző időszak forgalmát: mely termékből mennyi fogyott, mely árucikk iránt volt a legnagyobb a kereslet, és melyek voltak azok az áruk, amelyeket a vevők kerestek, de az üzletben nem kaphatóak.pl. egy tapasztalt kereskedő pl megfelelően fel tudja mérni pl az előző időszak forgalmaiból a vevők által igényelt mennyiséget pl húsvétkor sonka, karácsonykor szaloncukor stb.

 

  • Figyelembe kell venni a vevőkör keresletét: amely függ a vásárló jövedelmétől, korától, nemétől, izlésétől. A vevőkör életkor, foglalkozás, jövedelem szerinti összetételét figyelembe kell venni a beszerzési döntéseknél.) (Azok a kisker egységek, amelyek exkluzív különleges minőségű termékekkel szeretnék a vevőket kiszolgálni, célszerű kisebb mennyiséget beszerezni, mert ha a termék nem az egyediséget sugallja, akkor a vevők elpártolnak tőlük.) Ha a kereskedő a konzervatív ízlésű vevőket célozza meg kínálatával, akkora vevőkör a megbízható minőséget helyezi előtérbe.

Azok a ker egységek, amelyek többnyire a fiatal vevőkört célozza meg kínálatával bátran próbálkozhatnak az újdonságok beszerzésével.

 

  • Versenytársak kínálatát: A versenytárs, vagy konkurencia azok a vállalkozások, amelyek azonos termékeket értékesítenek ugyanannak a vevőkörnek. Mindenképpen figyelemmel kell kísérni a versenytárs termékét a piacon (ár, minőség, választék)

  • A vállalkozás anyagi helyzete: Az árurendeléshez megfelelő mennyiségű pénzeszköz szükséges. vagyis egy kereskedelmi vállalkozás minél több pénzt tud fordítani árubeszerzésre annál előnyösebb helyzetben van a versenytársaihoz képest. A nagyobb tőkeerős vállalkozások forgalmukból adódóan rendszeresen nagy mennyiséget szereznek be. Nagy árumennyiség beszerzése esetén jelentős kedvezményeket kaphat a szállító partnerektől.  
  • A raktárhelyiség tárolókapacitása: Figyelembe kell venni,  hogy az adott vállalkozás mekkora árumennyiséget képes befogadnia raktárába. Ne legyen túlzsúfolt a raktár, ami a termék minőségének romlását idézheti elő.

 

A kereskedelmi egységek lehetséges beszerzési forrásai: 

A szállítók fogalma: A kereskedelemben azokat az üzleti partnereket nevezzük szállítóknak, akiktől az árukat beszerzik. Kérdés:A ker vállalkozások milyen forrásokból szerezhetik be  az áruféleségeiket? Válasz: Hazai, külföldi termelőktől, kislkereskedelmi, vagy nagykereskedelmi tevékenységet folytató cégektől.

A szállító és a fuvarozó közötti különbség, hogy fuvarozó feladata csak az áru eljuttatása a rendeltetési helyére, a szállító egyben birtokolja, és kiszállítja a megrendelt árut.

  • Árubemutató termek: a termelők, és a nagyker vállalkozások némelyike árubemutató termeket működtet, ahol a kiskereskedők a teljes áruválasztékot megtekinthetik, és ott információkat kaphatnak az árukról, a kiszállítás feltételeiről. 
  • Szakvásárok, kiállítások: A modern üzleti kapcsolat lehetséges helyszínei a szakvásárok, kiállítások árubemutatók.
  • Reklámeszközök segítségével: Pl. katalógusok, prospektusok, szórólapok, rádió, és televízió reklám. 
  • Szállítók internetes honlapján: elektronikus úton is felvehetik a kereskedők a lehetséges partnerekkel a kapcsolatot
  • Szállítók által megbízott ügynökök: Kiváló kommunikációs képességekkel rendelkező üzletkötők, akik kiajánlják a szállítók termékeit.
  • Referenciák: Nagy szerepe van az üzleti életben a referenciáknak, szóbeli ajánlásoknak.  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük