BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Kereskedelmi ismeretek

Ismertesse a raktározás fogalmát, az áruk raktári elhelyezésénél, tárolásánál figyelembe veendő szempontokat, és mutassa be az állagvédelem, közegészségügyi szabályokra vonatkozó szabályokat, valamint a különböző tárolási módokat statikus, dinamikus, soros, tömbtárolás, Fifo, Lifo elv, Komissiózás, expediálást!

Információtartalom vázlata: 

 

Raktározás fogalma, az áruk elhelyezésének szempontjai

Állagvédelem, közegészségügyi szabályok

Tárolási módok, statikus, dinamikus, soros, tömbtárolás, Fifo, Lifo elv, Komissiózás, expediálás

 

 Raktározás, tárolás fogalma: A termelés és a fogyasztás térben és időben eltérnek egymástól. Ezért az árukat rövidebb vagy hosszabb ideig tárolni kell, a termékeket védeni kell a káros hatásoktól, a raktározás az nem más, mint a termék minőségének megörzése, ezt az állagmegóvó tevékenységnek hívjuk raktározásnak. A tárolás során az áruk elhelyezésének szempontjai:

  • Meg kell akadályozni az áruk minőségi romlását
  • A készlet áttekinthető, és könnyen mozgatható legyen
  • A helykihasználás a lehető legkedvezőbb legyen
  • Ne legyen zsúfolt a raktár, legyen elegendő hely a közlekedésre, közlekedő utakat szabadon kell hagyni,

az áruk mozgatását segítő gépek miatt.

  • A dolgozók számára a munkakörülmények biztonságosak legyenek.

Állagvédelem, közegészségügyi szabályok

Állagromlás, minőségi károsodás:A termékek nagy része változásra hajlamos, melynek következménye értékcsökkenés, vagy romlás lehet. A szakosított tárolás lényege, hogy a különböző fajtájú termékeket egymástól elkülönítve helyezik el, a termék minőségének figyelembevételével elősegíti a raktári készlet áttekinthetőségét, a termékek gyors megtalálását.

Az áru elváltozások leggyakoribb esetei: – Törés,szakadás,savanyodás,penészedés,avasodás,erjedés, fakulás, horpadás.

A minőség megőrzése szakosított tárolással biztosítható. Speciális tárolási követelmények meghatározott hőmérsékletet igényelnek pl: tej és tejtermékek,  csemege áruk, hal,húsáru,  0-+5 Celsius fokon, mélyhűtött árukat, viszont -20 Celsius fokon tároljuk. Ügyelni kell arra, hogy az áruk egymást ne károsítsák. Elkülönítve kell raktározni az éelmiszereket a vegyiáruktól, valamint az ún földesárukat is (zöldség, gyümölcs) hogy ne szennyezzenek más árukat.

A lisztet, cukrot fűszereket jól szellőztetett raktárakban kell elhelyezni, ha nedves közegben tárolják, összecsomósodnak. A fény ártalmas hatásai ellen fényszűrő üveggel védekezhetünk.  A zöldség és gyümölcs féléket  folyamatosan át kell válogatni. A termékek minőség megőrzési idejét, folyamatosan követni kell. A boltokban, az áruházakban az árukat viszonylag rövid ideig tárolják. Az élelmiszereket általában 20 napig az iparcikket kb. 2 hónapig tárolják a raktárakban. A gyorsan romló termékeket  mint, például a kenyér, tej nincs szükség tárolásra, mert azonnal elfogyaszthatjuk. A tárolásra használt berendezéseknek   rozsdamentes acélból kell készülniük. 

Közegészségügyi szabályok:

A közegészségügyi szabályok előírják az üzlet helyiségeinek higiéniáját, tisztántartását, és időszakos rágcsáló, és rovarirtásást.

Az áruk tárolása során különböző tűzvédelmi előírások betartása kötelező.

A kereskedelmi egységet a tűzoltóság különböző tűzveszélyességi osztályokba sorolja:

  • „A” fokozottan tűz és robbanásveszélyes.
  • „B” tűz és robbanásveszélyes.
  • „C” Tűzveszélyes.
  • „D” mérsékelten tűzveszélyes.
  • „E” nem tűzveszélyes

Az osztályba sorolástól függően meghatározott számú és fajtájú tűzoltó készüléket kell elhelyezni, azok működésképességét biztosítani kell. Az áru rakat és a mennyezet között 60cm üres helyet kell biztosítani. A locsolhatóság biztosítására. Nagy terjedelmű raktárakban menekülési útvonalakat kell kijelölni/biztosítani. A dolgozókat 1 évben egyszer tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni. 

 

Tárolási módok: Alacsony raktárak belmagassága max 5 méter. Középmagas raktárak belmagassága elérheti a 12 métert. Magas raktárak belmagassága 20-25 méter. Emeletes raktáraknak általában több szintesek 2-3 szint. 

Az áuk elhelyezése: Statikus tárolás lényege ~ az áru a tárolás során nem változtatja a helyét. Dinamikus tárolás lényege ~ hogy az adott tárolási egység mozgatása esetén az állványon lévő többi áru is változtatja a helyét. Állvány nélküli tárolás ~ hogy az egységrakományokat (ládákat, rekeszeket raklapokat egymásra helyezzük.  Állványos tárolás lényege,~ hogy nagy teherbírású, fémből készült állványokon tárolják a termékeket pl Dexion salgó polcrendszereken.

FIFO elv lényege ~ hogya legkorábban készletre vett árukat értékesítjük  először  a raktárból. LIFO elv~hogy a legutoljára  készletre vett árukat értékesítjük először a raktárból.

Tárolási módok:

 Tömbtárolás: Általában egyforma, nagy tömegű áruk raktározásánál alkalmazzuk. A rakodólapra helyezett árut egymásra halmozzák. Előnye, hogy a raktár alapterülete jól kihasználható, kevés helyet foglal el az áru.  Hátránya: Nehezen lehet átlátni az árut, összenyomódik.

Soros tárolás: Nagy választékú, kisebb mennyiségű áruk esetén alkalmazzák.  Az áru könnyen áttekinthető jól átlátható, könnyen számolható egységes csoportban (ötösösével, tízesével) helyezzük el egymás mellett.

Hátránya: Sok helyet foglal el.

Komissiózás fogalma~ Nagy befogadóképességű, több ezer árucikket tároló raktárakban van szükség, ami az áruknak a tételenkénti , megrendelések szerinti összeállítását, összegyűjtését jelenti pl a a Legó gyárban.

Expediálás fogalma: A kiszállításra szolgáló expedíciós területen történik  a rakományok,és a termékek bizonylatainak egyeztetése, valamint a termékek szállító jármüvekbe való felrakodása.

Az áruk tárolását meghatározó tényezők:

  • Az árusított cikkek jellege – élelmiszereknél a romlandóság, az áru súlya, mérete.
  • A raktár nagysága – kedvezőnek mondható, ha a raktár és eladótér aránya 50-50 %, vannak olyan kis üzletek amelyek még raktárral semrendelkeznek.
  • Az alkalmazott értékesítési mód – Minden értékesítési módnak más raktárigénye van. pl. Az önkiszolgáló üzletekben az árukészlet nagy része, kb 80% a kerül az eladótérbe, a hagyományos értékesítési módnál az áruk zöme a vevőtöl elzárt raktárban van.
  • A raktárak felszereltsége.
  • A veszélyes áruk tárolására vonatkozó szabályok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük