Kereskedelmi ismeretek

Ismertesse a szállítók kiválasztásának a szempontjait, az áru megrendelésének lehetséges módjait, valamint a megrendelő tartalmát! 

Információtartalom vázlata: Árak, felár, engedmények, szállítási határidő, fizetési feltételek, bizományos értékesítés,

Megrendelési módok: Telefonos, írásbeli. EDI stb

 

A beszerzési források közötti választás szempontjai példákkal alátámasztva:

  • A szállítók kiválasztásának a szempontjai:  
  • Az áruk ára → Beszerzései során minden kereskedő igyekszik kedvező áron vásárolni. Meg kell különböztetni listaárat, melyet a szállító a kereskedelmi vállalat felé eladási árként megjelöl, ez nettó ár vagy bruttó ár. 

A felár fontos fogalom, a számlázott árat a listaár felé emeli, plussz szolgáltatásért felszámított díj. (pl.különleges csomagolás, soron kívüli szállítás.

Az árat közvetlenül befolyásoló engedmények: mennyiségi rabatt→nagy mennyiség beszerzése esetén adják a szállítók, minőségi engedmény→csökkent minőségű termékek esetében adják a szállítók, szezonális engedmény→A szállítók a kereskedőket arra ösztönzik, hogy minél korábban szerezzék be a szezoncikkeket, akciós engedmények→A szállítónál felhalmozódott készletek felszámolása, új termékek népszerűsítése.

 

  1. A szállítók által nyújtott engedmények   Bonus→mennyiségi engedmény, abban különbözik a rabattól, hogy ezt az engedményt meghatározott idő(általában 1 év) alatt meghatározott beszerzési érték eléréséhez köti a szállító. Skontó→A számlát, azonnal, vagy rövid fizetési határidőn belül kiegyenlítő vevőnek járó kedvezmény.
  2. Szállítási határidő: A kereskedőnek az az érdeke, hogy az értékesítéshez szükséges árumennyiség az általa igényelt szállítási határidőre megérkezzen.
  3. Kiszállítási feltételek: előnyt élveznek azok a szállítók, akik a kiszállítási rakodási feladatokat is vállalják, ezért ezen szállítók árai magasabbak.  
  4. Fizetési feltételek:Kisebb, kezdő vállalkozások részére csak azonnali készpénzfizetéssel hajlandók értékesíteni a szállítók. (bizalmi kapcsolat még nem kialakult.) Elterjedtebb fizetési mód az átutalás, amely 5-8 napostól a 90 napig is terjedhet.
  5. Áruvisszavétel lehetősége: beszerzéskor előnyt élveznek azok a szállítók,akik biztosítják az áruvisszavétel lehetőségét. Bizományosi értékesítés→A kereskedő átvesz a szállítótól egy meghatározott árumennyiséget, és a szállító csak a ténylegesen eladott mennyiséget számlázza le, többi árut visszaveszi.
  6. Kifogások intézése, egyéb együttműködési lehetőségek: elvárás a szállítótól  a jó üzleti kapcsolat ápolása,  reklamációk alacsony aránya, rugalmas hozzáállás, esetleg közösen finanszírozott piackutatás és reklámtevékenység. ( pl munkatársak képzése, géppark fejlesztés stb) 
  7. A szállító megbízhatósága: A kereskedő által igényelt meghatározott időpontban megfelelő mennyiségű, és  minőségű  áru szállítása. 

Az áruk megrendelésének lehetséges módjai:

  • Személyes kiválasztással egybekötött rendelés: Olyan áruféleségeknél alkalmazzák, amelyek választéka gyorsan változik, általában nagyker raktárban, vagy mintateremben. pl méteráruk, lakástextíliák, ruházati cikkek választékát érdemes a kisker képviselőinek személyesen megtekinteni. A kiválasztott terméket egy későbbi időpontban szállítják ki a kereskedő részére.
  • Gépkocsivezetők, kocsikísérők közvetítésévelt történő megrendelést közvetlenül a termelőktől törtnő beszerzés esetén alkalmazzák.pl. péksütemények, zöldségek, cukrászati áruk. 
  • Mobil nagykereskedők, akik a saját szállítóeszközeikkel járják körbe a boltokat, a kiskereskedők a kiszállított árukat személyesen kiválaszthatják, és azonnal meg is vásárolhatják,
  • Üzletszerzők útján történő rendelés, Ilyenkor a szállítók ügynökei árumintákkal, katalógusokkal, személyesen keresik fel a ker egységeket. A helyszínen írásban felveszik a megrendelést, amit majd a szállítás követ. 
  • Írásbeli megrendelés történhet postai vagy elektronikus úton. Ez a megrendelési forma a folyamatos keresletű, viszonylag állandó választékú termékekre jellemző.
  • Telefonos megrendelést is alkalmaznak a gyakran szállítandó napi cikkeknél. Előnye hogy gyors, hátránya viszont hogy a megrendelő birtokában nincs olyan dokumentum, amely a rndelés megtörténtét igazolja. Csak rendszeres, jó üzleti kapcsolatban lévő partnerek között alkalmazható.
  • Az országos kiterjedésű üzletláncok a szállítóikkal többnyire szállítási keretszerződést kötnek általában 1 évre szól. Ez mindenképpen a felsőszíntű vezetők feladata hogy éves szinten meghatározzák a szállítási feltételeket.
  • A rendelés történhet még EDI kapcsolaton keresztül: Szükség van a felek között telekommunikációs hálózatra, az adatokat elektronikus úton továbbítják a szállító készletnyilvántartásához, ahol a megrendelt mennyiség foglalt készletté válik, amíg a kiszállítás meg nem történik. Kiszállításkor elkészül a számla, vagy szállítólevél, amellyel egyidejűleg az árukészlet csökken.

 

MEGRENDELŐLAP
A szállító neve, címe, adószáma:A megrendelő neve  adószáma:
A megrendelés száma:Az ügyintéző neve:A megrendelés kelte:
SorszámA termék cikkszámaA termék megnevezéseMennyiségi egységeMennyisége

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük