Földrajz érettségi

Magyarország időjárásának bemutatása, kialakító tényezőinek felsorolása.

Mitől távvezérelt hazánk időjárása? Időjárás-jelentés készítése.

Magyarország a mérsékelt övezetbenvalódi mérséklet övben találhatónedves kontinentális éghajlattal rendelkezik.

Magyarország Európa középső részén, Közép-Európa déli sávjában fekszik. Az Atlanti-óceántól 1300-1700 km-re fekszik, az óceáni hatás erősen lecsökken, de a szárazföldi hatás még nem jut teljesen érvényre.

  • Óceántól való távolság következménye: Ahogy távolodunk az óceántól, vagyis az országban kelet felé haladunk kisebb lesz a felhőborítottság, magasabb lesz a napfénytartam, nő a napsütéses órák száma. Kevesebb csapadék várható, és a hőmérséklet ingadozása is jelentősebb lesz. A Golf-áramlat (meleg tengeráramlás) hatása érződik, pozitív hőmérsékleti anomáliát okoz, ami azt jelenti, hogy az átlag középhőmérsékletet 1-2 Celsius fokkal megemeli.

  • Domborzat: Az ország kis területű, és gyenge függőleges tagoltsággal rendelkezik (nincsenek kiemelkedően magas hegyvonulatok), így az egyes tájegységek éghajlata nem mutat nagy eltérést az országon belül.

  • Magyarország a Kárpát-medencében található, és az éghajlat kialakításában fontos szerepe van a medence jellegnek. Medence jelleg: A medence jellegnek szinte ugyanolyan erős következményei vannak, mint az óceántól való távolságnak. Miatta egy-egy légtömeg több hétig is képes a Kárpát-medencében állni, egészen addig, amíg egy másik légtömeg ki nem szorítja. Másrészt egyéb hatása, hogy a szél erőssége az ország középső részén gyengébb, mint a széleken (pl.: szélerőművek a Kisalföldön- nyugati határszél)

  • Éghajlati hatások: nedves kontinentális, óceáni hatás, mediterrán hatás, s száraz kontinentális hatás. Az országban a nedves kontinentális éghajlaton kívül, a délről mediterrán hatás érezhető: melegebb nyár, enyhébb telet hoz, korábban tavaszodik (pár héttel). Óceáni éghajlati hatás nyugatról csapadékosabb, és hűvösebb időjárás. Kelet felöl száraz kontinentális éghajlat, mely forró nyarakat és hideg téli időjárást hozhat.

Távvezérelt” éghajlata van hazánknak.

A Magyarország éghajlatát a távoli légnyomásképződmények (hatásközpontok, akciócentrumok) együttesen határozzák meg, időnként szeszélyessé és szélsőségessé teszik azt. (Akciócentrumok a légköri képződmények kiindulás helyei. Minimumok – alacsony légnyomású központok. Maximumok – magas légnyomású központok.)

Légnyomásképződmények akciócentrumai:

  • Izlandi minimum – mérsékelt övezeti ciklonképződési hely (nyáron hűvös, csapadékos, télen enyhe, csapadékos időjárást eredményez).

  • Azori maximum (nyáron forró, száraz, ősszel meleg, száraz. indiánnyarat – vénasszonyok nyarát hoz szept. végén – okt.-ben).

  • A perzsa-öböli minimum (nyáron hat enyhíti a forróságot, esőt hoz).

  • A szibériai maximum – mérsékelt övezeti anticiklon képződési hely (télen száraz, zord hideget hoz).

A május közepe táján gyakran betörnek sarki eredetű, hideg anticiklonok is- fagyosszentek (máj. 12-14.).

Az atlaszban lévő tematikus térképek Magyarországra nagyon hasznosak (szél, hőmérséklet, csapadék mennyiséget stb. mutatnak)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük