BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Földrajz érettségi

A magyar ipar jellemzői

A gépipar fejlettsége meghatározza az egész gazdaság színvonalát.

Napjainkban a gépgyártás a magyar ipar húzóágazata. Ehhez döntően hozzájárult, hogy az iparágak közül a gépiparban zajlott le a leggyorsabban a magánosítás, a privatizáció. Ezt követően a külföldi tőkebefektetések nyomán gomba módra szaporodtak az új beruházások. 

A rendszerváltozás előtt gépipari termékeket (autóbuszt, orvosi műszereket, hadiipari, híradástechnikai cikkeket) exportáltunk a szocialista országokba. Ezek egykori üzemei bezártak vagy erőteljesen csökkentett létszámmal dolgoznak. 

A nemzetközi cégek leányvállalatainak betelepülése szerkezetváltást eredményezett a hazai gépiparban. Ezek főként közúti jármű- és alkatrészgyártással (személyautók), számítógépgyártással, híradástechnikai termékek gyártásával foglalkoznak. 

Üzemeikben olyan, a szakmai tudást is beépítő, korszerű, versenyképes termékek gyártása a cél, amelyek a világpiacon is megállják a helyüket. 

A szerkezeti váltás területváltással is járt. Korábban a gépipari ágazatok elsősorban Budapesten és környékén összpontosultak, ma vidéken szétszórtan helyezkednek el. 

A gépipar telepítő tényezői társadalmi jellegűek. A szakképzett vagy betanítható munkaerő, a termelési hagyományok, a fejlett infrastruktúra, a tőke egyaránt fontos tényezője a telephely megválasztásának. Az is meghatározó, hogy milyen kedvezményeket nyújt az adott település a befektetés számára. 

Napjainkra csökkent a főváros részesedése a gépipari termelésből. Itt a főbb termékek a híradás- és számítástechnikai eszközök, az elektromos gépek, a fényforrások. 

Leggyorsabban fejlődő ágazata a jármű- és alkatrészgyártás. A személygépkocsi-összeszerelés telephelyei: Esztergom (Suzuki), Győr (Audi Hungária Motor Kft.), Kecskemét (Mercedes). Szentgotthárdon (General Motors—Opel) és Székesfehérváron (Alba Ford) gépkocsikhoz készítenek alkatrészeket. 

Győr a már említett gépipari üzemeken kívül otthont ad a Rába Járműipari Holdingnak. 

A Rába komoly történelmi háttérrel rendelkezik. Neves szakemberei közül kiemelkedett Bánki Donát, Csonka János. A Rába gyártotta az első londoni metró szerelvényeit, és vasúti kocsikat rendeltek tőlük Kelet- Indiától Dél-Afrikáig sokfelé. Győrben készült az első magyar személygépkocsi és repülőgép is. 

A számítástechnikai, irodagép- és híradástechnikai, szórakoztatóelektronikai eszközök gyártása a hazai gépipar másik fontos ágazata. A hazai cégek mellett a világ legnagyobb nemzetközi cégei létesítettek telephelyeket – elsősorban vidéken (pl. Philips, Flextronics, Nokia). 

A fényforrásgyártás a fővároson kívül Nagykanizsán működik. Ózdra telepített alkatrészgyára enyhíti a térségben kialakult nagyarányú munkanélküliséget. 

A GE Budapestről irányítja az európai, a közel-keleti és az afrikai régióban történő tevékenységét. Fővárosunk lett a cég kutatási-fejlesztési központja is. 

Kiterebélyesedett a televízió- és videógyártás. A nemzetközi cégek közül hazánkba telepített üzemet pl. a Sony, a Samsung, a Philips. 

Műszeriparunkból Budapesten kívül pl. Gödöllő híradástechnikai, és Hódmezővásárhely mérleggyára jelentős. Nemzetközi eredményeink vannak az űrkutatási műszerek fejlesztésében is. 

Hazai fejlesztésű a Pille sugárzásmérő, amely az űrállomáson méri a radioaktív sugárzást. Üstököskutató szonda-, illetve űrkemenceprogramban is részt vesznek a magyar kutatók. A Rosetta űrszonda vezérlő és adatgyűjtő számítógépét is magyar szakemberek készítették. 

A háztartási gépek közül Jászberényben hűtőgépeket, porszívókat gyártanak (Elektrolux Lehel Hűtőgépgyár). Jelentős még Tégláson a mosógép, Pápán a konyhaipari berendezések gyártása. 

Sajátos környezeti problémát jelent a leselejtezett háztartási eszközök és számítástechnikai berendezések összegyűjtése és feldolgozása. 

Hazánkban évente kb. 150 ezer tonna autóroncs keletkezik a forgalomból kivont autókból. Az EU szabályainak megfelelően a gépkocsikban az újrahasznosítható anyagok arányának meg kell haladnia a 80%-ot, és a roncsokat környezetbarát módon kell feldolgoznunk. 

A hazai vegyipar az általa előállított termelési érték alapján a gépipar mögött a második helyen áll. 

A vegyipar termékei nélkülözhetetlenek a gazdaság csaknem minden ágában és a mindennapi fogyasztásban egyaránt. 

A vegyipar jelentősége tovább növekedhet. A megújuló természetes anyagok felhasználása (pl. a biológiai termékekből nyerhető üzemanyag, vagy új kémiai alapanyagok gyártása) új technológiai módszereket és eszközöket igényel a zöld vegyipartól. Mindez azt is jelzi, hogy a vegyipar csak megfelelő színvonalú kutatás- és fejlesztés, illetve tudományos háttér esetén fejlődhet. 

A vegyipari ágazatok többsége nyersanyag- és energiaigényes, ezért azok közelébe ésszerű telepíteni. Ilyenek pl. a kőolajra (a lelőhelyre vagy a szállítási útvonalra) épülő kőolaj-finomítás és petrolkémia, illetve a villamos erőművek közelébe települt vegyipari üzemek.

Fontos tényező az ipar nagy vízigénye is. Ez az oka annak, hogy számos üzem a Tisza, a Duna, a Sajó és a Balaton közelébe épült. 

Más esetben a fogyasztópiac közelsége indokolta a vegyipar telepítését, pl. a műtrágyagyártást, a háztartási vegyipar (mosó- és tisztítószerek, kozmetikumok) ágazatait. 

A termelési kapcsolatok kialakítása, a gyártási folyamatok egymásra épülése szintén telepítő tényező lehet, ami a gazdaságosságot, a hatékonyságot növeli. 

A kutatás és fejlesztés igénye miatt a tőke is a vegyipar fontos telepítő tényezője. 

Budapest elsősorban a gyógyszeripar nagy múltú központja (Egis, Sanofi-Aventis/Chinoin, Richter Gedeon). 

Debrecenben (Teva-Magyarország Zrt.) és Tiszavasváriban szintén nagy múltra tekint vissza a gyógyszeripar. 

Szegeden, Nyíregyházán, Dunaújvárosban és a fővárosban gumiipari gyárak működnek. A kőolaj-finomítókhoz kapcsolódó petrolkémiai üzemek települtek Százhalombattára, Tiszaújvárosba. A tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) olefineket (etilént, propilént) gyárt és dolgoz fel. 

Ugyancsak Tiszaújvárosban működik a Columbian műkoromgyár, amelynek termékét a nagy európai autógumi-gyártó cégek (pl. a Pirelli) vásárolják meg. 

Kazincbarcikán (a BorsodChemben) műanyagokat gyártanak: poliuretánt, PVC-t (autóipar, faipar, bútoripar, ruha- és cipőipar, építőipar, háztartási eszközök számára). 

Műtrágyát gyártanak Szolnokon és Péten, a mezőgazdasági körzetek közelében. 

A rendszerváltozás előtt a magyarországi vegyipari üzemek a talaj, a víz és a levegő nagy szennyezői voltak. A keletkezett károkat azóta jórészt felszámolták. Az új környezetvédelmi beruházások, a szigorodó hatósági előírások és bírságolások együttesen ahhoz vezettek, hogy napjainkban már sokkal kevésbé szennyezi a környezetet az iparág. 

A nemzetközi környezetvédelmi elvárásokat a legtöbb hazai cég teljesíti. 

A vegyipari termékek exportjának több mint a fele a fejlett országokba, nagyrészt az Európai Unió piacaira irányul. Az export legnagyobb tételei a gyógyszerek, műanyag-alapanyagok és késztermékek, valamint a kőolaj-feldolgozás termékei. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük