BernyApp
   

2024-től jelentős változásokra számíthatsz az érettségin, új "irodalmi feladatlap" a magyarérettségiben, ami a pontszámok 20%-át adja. Készülj fel velünk rá.

  • ✓ 420 kvízkérdés
  • ✓ végtelen tanulási lehetőség
  • ✓ letölthető összefoglaló pdf-ek
  • ✓ egyszerűen kezelhető applikáció
  • ✓ korlátlan hozzáférés
Tudj meg többet!
Földrajz érettségi

A külső erők hatása a felszínfejlődésre

A Föld felszíne állandóan változik. A földrajzi (külső) és geológiai (belső) erők eltérő sebességgel és időléptékben, de egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve vagy éppen gyengítve formálják földünk felszínét.

A külső erők energiájukat a Nap sugárzásából nyerik. Eszközeik a szél, a csapadék és a folyóvíz, a tenger mozgása, a jég és az élővilág. A felszínformálás három részfolyamata: lepusztítás, szállítás és felhalmozódás.

A külső erők munkájának előkészítésében, a kőzetek megbontásában, az aprózódás és a mállás játszik fontos szerepet.

Az aprózódás fizikai folyamat, melynek során csak a kőzettömb méretében történik változás. A hőingadozás okozta aprózódás igen jellemző a trópusi sivatagokban, mert feltétele a nagy napi hőingás. A fagy okozta aprózódás oka a víz térfogat-növekedése fagyáskor. Jellemző a sarkköri övben, magashegységekben. Végterméke a törmelék.

A mállás a kőzetek kémiai összetételének megváltozását is magába foglalja. A folyamat nedves trópusi, szubtrópusi területeken erőteljes, mert a málláshoz kémiai hatóanyagokat tartalmazó vízre, megfelelő hőmérsékletre van szükség. Végterméke a málladék. 

A törmelék és málladék szállítóközeg nélkül, csupán a nehézségi erő hatására is áthalmozódhat. Ilyen folyamat a lejtőkön a csuszamlás, omlás, kúszás és a talajfolyás.

A szél felszínformálása elsősorban a száraz és növényzet nélküli, sivatagos területeken hatékony.

Defláció, vagy szélkifúvás során a szél magával ragadja a homokszemeket. A deflációs medencékben a keményebb kőzetű hegyek a szélkifúvás előtti felszín magasságáról tanúskodnak (deflációs tanúhegyek). Ha a felszínt nem védi zárt növénytakaró, szélbarázdák keletkeznek.

Szélmaráskor a szél a tovaszállított homokszemekkel koptatja a felszínt. Leginkább a felszín közelében hatékony, így képződnek a jellegzetes alakú kőgombák. 

Változatos alakú homokbuckák még: a barkán, melynek alakja sarlóra emlékeztet; ill. a parabolabucka, vagy parti dűne. Kisebb formák a homokfelszíneken a homokfodrok, gerincvonaluk mindig merőleges az őket létrehozó széli irányára. 

A szél formálásának gazdasági következményei is lehetnek, ilyen pl. a sivatagokon átvezető utak, vasútvonalak futóhomokkal való elborítása.

A csapadék felszínformálása leginkább azokon a lejtős területeken jelentős, ahol sok csapadék hull és a felszínt gyér növényzet fedi. A felszíni leöblítés csaknem egyformán pusztítja a felszínt. A vonalas lepusztulás, vagy vonalas erózió egy-egy vonal mentén pusztítja a felszínt, pl. árkokban, vízmosásokban.

A víz felszínformáló munkájához sorolható még a jég beavatkozása is. A gleccser a magashegységek völgyeit kitöltő, lassan mozgó jégár. A belefagyott morénával a V keresztmetszetű folyóvölgyet mélyíti, szélesíti, és parabola keresztmetszetű (U alakú) teknővölggyé alakítja. Ha a teknővölgybe benyomul a tengervíz, fjord keletkezik.

A gleccser végénél halmozódik fel a sáncszerű végmoréna, mely mögött víz duzzadhat fel és tavak jöhetnek létre (pl. Genfi-tó).

A belföldi jégtakaró a szárazföldek nagy kiterjedésű és nagy vastagságú jégtömege. A lassan mozgó jégtakaró a puhább kőzeteket nagy intenzitással volt képes lepusztítani, így jött létre pl. a Finn-tóvidék.  

Szintén említésre méltó a tengerpartok felszínformálása, vagyis az épülő és pusztuló tengerpart. A fokozatosan sekélyesedő partokon a partra kibukó hullámok gátakat, turzásokat építenek. A rekesztőturzások kisebb öblöket zárhatnak el, ezek a lagúnák.

A mély vizű, meredek partokon a hullámok felmagasodnak, a víz pedig nagy erővel csapódik neki a meredek, rendszerint sziklás partfalnak, ezzel pusztítva azt.

Hasonlóképpen a folyók is bírnak felszínformáló képességgel. A folyó teljes hossza a felszínformálás jellege alapján szakaszokra tagolódik, amelyek váltják egymást és többször megismétlődhetnek. 

Bevágódó (felső) szakaszjelleg: hegységekben, emelkedő térszínekben a folyó a mozgatott durva hordalékkal medrét és ezzel völgyét is mélyíti.

Oldalazó (közép): mérsékelt lejtésű területen az építő és pusztító munka egyensúlyban van. A folyó a kanyarulatok homorú oldalát pusztítja, a domború oldalát építi. 

Feltöltő (alsó): kis lejtésű területen a folyó lerakja hordalékát. A hegyek lábánál legyezőszerűen szétterülő hordalékkúpok, a mederben zátonyok, szigetek épülnek. +ember

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük